Ισπανία: Ποινικοποίηση διαδικτυακών συνδέσμων σε παράνομο περιεχόμενο

0

Σε τροποποίηση του ισπανικού ποινικού κώδικα προχώρησε η ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις επιταγές των αμερικανικών αρχών, περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο.

Ειδικότερα, ποινικοποιείται πλέον και στην Ισπανία η διατήρηση ιστοσελίδας, η οποία μέσω συνδέσμων (links) παραπέμπει σε άλλες ιστοσελίδες, με παράνομο, «πειρατικό» περιεχόμενο. Πρόκειται για τις λεγόμενες «ιστοσελίδες φιλοξενίας» (“link-hosting sites”), οι κάτοχοι των οποίων επιδιώκουν την επίτευξη άμεσου ή έμμεσου κέρδους (με διαφημιστικές καταχωρίσεις κλπ), παραπέμποντας σε αναρτήσεις «πειρατικού περιεχομένου» τρίτων.

Οι κάτοχοι των εν λόγω ιστοσελίδων απειλούνται, βάσει των νέων ρυθμίσεων, με ποινές φυλάκισης έως και έξι ετών, ενώ από το πεδίο εφαρμογής της σχετικής ποινικής διάταξης εξαιρούνται οι μηχανές αναζήτησης και τα δίκτυα peer-to-peer. Επίσης, οι επισκέπτες των επίμαχων ιστοσελίδων, οι οποίοι κάνουν χρήση των συνδέσμων, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο «πειρατικό» περιεχόμενο δεν θα αντιμετωπίζουν ποινικές συνέπειες.

«Πρόκειται για μια ουσιαστική ισορροπία μεταξύ της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας αφενός και των νέων τεχνολογιών αφετέρου», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Alberto Ruiz-Gallardon. Σημειώνεται τέλος, ότι, έως τώρα, το ισπανικό δίκαιο τιμωρούσε μόνο όποιον αντέγραφε παράνομα και δημοσιοποίησε κάποιο πνευματικό έργο.

 

Σχόλια