Ισραήλ: Παραδεκτή αγωγή σε βάρος του Facebook για αποκλεισμό προσωπικής σελίδας

0

Παραδεκτή κρίθηκε από δικαστήριο του Ισραήλ η άσκηση αγωγής σε βάρος του Facebook, από Ισραηλινό πολίτη, ο οποίος κατηγορεί την εταιρεία για αποκλεισμό της προσωπικής σελίδας του στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, επειδή ασκούσε μέσω αυτής, κριτική σε κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ειδικότερα, ο Omri Weil, κατηγορεί το Facebook, ότι, χωρίς καμία προειδοποίηση, προχώρησε στο «κατέβασμα» της σελίδας που είχε δημιουργήσει ο ενάγων, στην οποία κατήγγειλε, με αναρτήσεις σχολίων και φωτογραφιών, ρατσιστική συμπεριφορά του υπουργού Παιδείας του Ισραήλ, Shay Piron, κατά τη διάρκεια της θητείας του τελευταίου, ως διευθυντή, σε θρησκευτικό σχολείο θηλέων.
Επιπλέον, ο Weil ισχυρίζεται, ότι το Facebook, επίσης απροειδοποίητα και αδικαιολόγητα, απέκλεισε την πρόσβασή του στο δίκτυο για μία εβδομάδα, κάτι που, σύμφωνα με την αγωγή του, «τον απέκλεισε αδικαιολόγητα από την επικοινωνία με φίλους και οικείους, καθώς και από σελίδες επαγγελματικού ενδιαφέροντος, οι οποίες ουδόλως σχετίζονται με τον Piron και τις δραστηριότητές του». Σύμφωνα με τον Weil, οι κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από το Facebook, «του προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημία και έβλαψαν τη φήμη και την υπόληψή του».

Σύμφωνα με τη, μεγάλης κυκλοφορίας, ισραηλινή εφημερίδα, “Haaretz”, το δικαστήριο του Ισραήλ, έκρινε, ότι παραδεκτώς ο Weil άσκησε τη σχετική αγωγή ενώπιον του, παρά το γεγονός ότι, η Facebook Inc. δε διατηρεί παράρτημα ή γραφεία, επί ισραηλινού εδάφους.
Υπενθυμίζεται δε, ότι σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας της εταιρείας, οποιαδήποτε νομική κίνηση κατά του Facebook, πρέπει να πραγματοποιείται ενώπιον των δικαστηρίων της Καλιφόρνια, όπου και βρίσκεται η εταιρική έδρα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Ισραηλινός δικαστής, Reuven Shamia, «Η απαίτηση του Facebook παραβιάζει την εταιρική νομοθεσία, καθώς δεν υπάρχει νόμιμα δηλωμένο παράρτημα στο Ισραήλ, παρότι αριθμεί εκατομμύρια χρήστες στη χώρα, έχει ειδική έκδοση στην εβραϊκή γλώσσα και κερδίζει μεγάλα ποσά από διαφημίσεις ισραηλινών προϊόντων και υπηρεσιών. Δεδομένου, ότι οποιαδήποτε ξένη εταιρεία πρέπει να εγγραφεί στα σχετικά μητρώα του Ισραήλ, ακόμα κι αν διατηρεί στη χώρα μόλις έναν υπάλληλο, το Facebook θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον μεριμνήσει για ένα νομικό εκπρόσωπο, μέσω του οποίου θα μπορούσε να παρασταθεί στην όποια δικαστική διαμάχη».

Σημειώνεται τέλος, ότι, από την πλευρά του Facebook, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση.
 

Σχόλια