Ιταλία: Διεθνείς παραινέσεις για απόσυρση του σ/ν για τις υποκλοπές

0

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που συστήνει περιορισμούς στη χρήση υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από τον Τύπο, ζητεί από τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο αρμόδιος για την Ελευθερία της Έκφρασης του ΟΗΕ, Φρανκ Λα Ρου.
“Γνωρίζω πολύ καλά πως το νομοσχέδιο προτείνεται εξαιτίας των συνεπειών που μπορεί να υπάρξουν για τις δικαστικές διαδικασίες και στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή από την δημοσίευση πληροφοριών που προκύπτουν από τηλεφωνικές υποκλοπές. Εν τούτοις, το νομοσχέδιο υπό την παρούσα μορφή του δεν συνιστά μία αρμόζουσα απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες και επιπλέον απειλεί την ελευθερία της έκφρασης”, επισημαίνει χαρακτηριστικά, στη δήλωσή του, ο κ. Λα Ρου.
Το επίμαχο σχέδιο νόμου, εγκρίθηκε στις 10 Ιουνίου από τη Γερουσία, ενώ εκκρεμεί η κύρωσή του από τους βουλευτές. Η ρύθμιση, μεταξύ άλλων, προβλέπει φυλάκιση δύο μηνών και πρόστιμο έως 464.700 ευρώ για τα μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύσουν τις συνδιαλέξεις, ή βιντεοταινίες- προϊόντα υποκλοπής- στη διάρκεια δικαστικών ερευνών, ενώ για όσους δεν είναι δημοσιογράφοι προβλέπεται ποινή τετραετούς φυλάκισης.
Κατά τον υπεύθυνο του ΟΗΕ, η απειλή τόσο αυστηρής ποινής, την οποία κρίνει δυσανάλογη προς την παράβαση, θα υπονομεύσει σοβαρά το δικαίωμα κάθε ατόμου να επιδιώξει να μοιρασθεί πληροφορίες, αντίθετα προς τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης των Πολιτικών και Πολιτειακών Δικαιωμάτων της οποίας η Ιταλία είναι κράτος μέλος.
Εκτός από τις διεθνείς αντιδράσεις στην προώθηση του νομοσχεδίου, στο εσωτερικό της Ιταλίας, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρουσίασε τη ρύθμιση για να εμποδίσει τη μετάδοση πληροφοριών που φέρουν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, κατά του οποίου εκκρεμούν αρκετές δικαστικές έρευνες.

Σχόλια