Ιταλική εταιρεία software καταγγέλλει την αγορά της Skype από τη Microsoft

0

Η εταιρεία αμφισβητεί τη νομιμότητα όχι τόσο της αγοράς, όσο της πρόθεσης του αμερικανικού κολοσσού να ενσωματώσει το Skype στο –ήδη υπερφορτωμένο με εφαρμογές- πακέτο του Windows Office.

Η Messagenet έχει έδρα το Μιλάνο και δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής  τηλεφωνικών υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, όπως και η Skype. Ως ανταγωνίστρια, λοιπόν, νομιμοποιείται να κινηθεί νομικά, ώστε να σταματήσει μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη εξαγορά στον τεχνολογικό τομέα την τελευταία διετία. Αυτό που ζητά η ιταλική εταιρεία είναι να γίνουν από την Κομισιόν οι απαραίτητες ενέργειες, για να «ανοίξει» η αγορά τηλεφώνου στο Διαδίκτυο και στις ανταγωνίστριες επιχειρήσεις.     Πρακτικά, το αίτημα αφορά να υπάρχει στο εξής δυνατότητα τηλεφωνικής σύνδεσης των χρηστών του Skype με τους χρήστες άλλων υπηρεσιών, πράγμα που προϋποθέτει την αποκάλυψη του απόρρητου κωδικού τηλεφωνικών κλήσεων Skype.

Επειδή η βάση της καταγγελίας φαίνεται αρκετά σοβαρή, ειδικοί εκτιμούν ότι η Επιτροπή θα εξετάσει κατ’ ουσία το ενδεχόμενο να «μπλοκάρει» την αγορά. Στο παρελθόν, απεναντίας, είχε υπάρξει ιδιαιτέρως ελαστική με τη Microsoft σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν δηλαδή γίνονταν καταγγελίες για κατάχρηση μονοπωλιακής θέσης με την ενσωμάτωση πάμπολλων εφαρμογών στην πλατφόρμα των Windows. Αν η Επιτροπή αναγκαστεί να κρίνει επί ζητημάτων, με τα οποία δεν είχε ασχοληθεί σε προηγούμενες καταγγελίες, η διαδικασία μπορεί να κρατήσει μήνες ή και χρόνο. Από την άλλη, δεν είναι απίθανο η ίδια η Microsoft να καθυστερήσει την έκδοση οριστικής κρίσης, ώστε να βρει χρόνο για την προετοιμασία γραπτής και τεκμηριωμένης απάντησης.

Η καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής κατατέθηκε στις 20 Σεπτέμβρη. Υπεύθυνος Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού είναι ο Jose Almunia, Ισπανός, πρώην οικονομολόγος, που στο παρελθόν είχε εγκρίνει την εξαγορά της Yahoo από τη Microsoft. Η απάντηση της Επιτροπής αναμένεται στις αρχές του Οκτώβρη.

 

Σχόλια