Κάθειρξη δέκα ετών σε χρήστη του Twitter

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κουβέιτ επικύρωσε ποινή κάθειρξης 10 ετών σε χρήστη του Twitter ο οποίος κατηγορείται για αναρτήσεις στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο που προσέβαλαν τον Προφήτη Μωάμεθ και τους σουνίτες μουσουλμάνους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν.

Ο 24χρονος Hamad al-Naqi, μέλος της σιιτικής μειονότητας του Κουβέιτ, κρίθηκε επίσης ένοχος για διασπορά ψευδών ειδήσεων που υπονόμευσαν την εικόνα του Κουβέιτ στο εξωτερικό.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι τελεσίδικη και μπορεί να ανατραπεί μόνο από τον Εμίρη του Κουβέιτ. Την καταδίκη του νεαρού άνδρα επιβεβαίωσε και το Εφετείο τον Οκτώβριο.

Η καταδίκη προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και σκληρή κριτική από την οργάνωση Human Rights Watch (HRW), η οποία κατήγγειλε ότι η εν λόγω απόφαση “παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα για την ελευθερία της έκφρασης.”

Ο Hamad al-Naqi κρατείται στη φυλακή μετά τη σύλληψή του τον Μάρτιο του 2012.
Καταδικάστηκε αρχικά τον Ιούνιο του 2012, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης δήλωνε αθώος, υποστηρίζοντας ότι ο λογαριασμός του στο Twitter είχε παραβιαστεί από χάκερ.

Πρόσφατες πολιτικές αναταραχές στην περιοχή έχουν ωθήσει το Κουβέιτ στην πάταξη των ‘’on- line ακτιβιστών’’. Τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο του Κουβέιτ έκανε δεκτή την διετή ποινή φυλάκισης ενός ακτιβιστή της αντιπολίτευσης για την ανάρτηση Tweets που κρίθηκαν προσβλητικά για τον Εμίρη της χώρας, Shaikh Sabah Al Ahmad Al Sabah .

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Musaab Shamsah καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης για προσβολή του προφήτη Μωάμεθ στο Twitter. Τον Ιούνιο του 2013 το ποινικό δικαστήριο του Κουβέιτ καταδίκασε μια γυναίκα σε 11 χρόνια κάθειρξη για κριτική που άσκησε με ανάρτησή της στο Twitter.