Καθυστερεί ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο

0

Οι έντονες διαφωνίες των Επιτρόπων για την τελική μορφή του κειμένου αποτελούν ανάχωμα στην εμπρόθεσμη ολοκλήρωση. Ο εκσυγχρονισμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να συμβαδίζει με τις αυξημένες ανάγκες προστασίας στο διαδίκτυο, αποτελεί στόχο της Κομισιόν εδώ και αρκετά χρόνια. Την πρωτοβουλία εν προκειμένω είχε η Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης, Viviane Reding, η οποία αισιοδοξεί ότι η Κομισιόν θα είναι σε θέση να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ολοκληρωμένο το έργο της, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό συνοδευόμενο από μία Οδηγία, ένα ανακοινωθέν και μία τεχνική έκθεση.

Η νέα νομοθεσία θα προβλέπει αυξημένη προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών στο ίντερνετ. Δηλαδή, οι χρήστες θα ερωτούνται κατά την είσοδό τους σε μία ιστοσελίδα, με σκοπό να «αποδέχονται σαφώς» τη χρήση προσωπικών τους στοιχείων από τα σάιτ που επισκέπτονται. Επιπλέον, θα διευκολυνθεί σημαντικά η πρόσβαση των χρηστών στα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν γι’ αυτούς οι διάφορες ιστοσελίδες, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τυχόν αποθηκευμένες πληροφορίες από τον ένα παροχέα υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο στον άλλον. Ο Κανονισμός ρυθμίζει και τη διαγραφή δεδομένων από σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, ορίζοντας ότι εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης, το κοινωνικό δίκτυο οφείλει να διαγράφει πλήρως φωτογραφίες ή συνομιλίες. Οι αποζημιώσεις που προβλέπονται φτάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ για φυσικά πρόσωπα.

Οι διαφωνίες εντός της Επιτροπής αποτελούν εξωτερίκευση του γενικότερου προβληματισμού των Επιτρόπων σχετικά με το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της Επιτρόπου Neelie Kroes για το θέμα: «Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιορίσουμε την καινοτομία του επιχειρηματικού τομέα και την παραγωγή νέων ιδεών. Αν είμαστε πολύ αυστηροί και παρεμβατικοί, δεν εξυπηρετούμε κανέναν εν τέλει. Οι υπερβολικοί περιορισμοί για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, μπορεί απλούστατα να ωθήσουν τις επιχειρήσεις σε δραστηριοποίηση εκτός Ευρώπης».

 

Σχόλια