Και η Amazon.com στο στόχαστρο των γαλλικών φορολογικών αρχών

0

Οι γαλλικές φορολογικές αρχές απαιτούν από την γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, «Amazon.com» να καταβάλει 200 εκ. ευρώ για διαφυγόντες φόρους και τόκους. Το ποσό αυτό αφορά διεκδικήσεις του Γαλλικού Δημοσίου για τα έτη 2006 έως 2010.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας οργανωμένης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επιχειρούν να θέσουν ένα φραγμό στη φορολογική πολιτική που ακολουθείται από τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες. Οι τελευταίες μεταφέρουν την έδρα των εταιρειών τους σε χώρες με σύστημα μειωμένης φορολογίας των επιχειρήσεων, πετυχαίνοντας έτσι μειωμένα ποσοστά φορολόγησης των κερδών τους. Εν προκειμένω, η Amazon.com έχει μεταφέρει την έδρα της ευρωπαϊκής θυγατρικής της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, επωφελούμενη από το σύστημα φορολόγησης που ισχύει στη συγκεκριμένη χώρα.

Εκπρόσωποι του αμερικανικού κολοσσού δηλώνουν ότι θα προσβάλλουν την απόφαση, ακόμα και δικαστικά καθώς διαφωνούν με τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τις γαλλικές αρχές για τον κύκλο εργασιών της εταιρίας στη Γαλλία κατά τα ως άνω αναφερθέντα έτη.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι γαλλικές αρχές έχουν ανοιχτό μέτωπο και με την Google καθώς διεκδικούν 1 δις. δολάρια για διαφυγόντες φόρους λόγω μεταφοράς των κερδών που αποκομίζει η εταιρεία από τη δραστηριότητά της στη Γαλλία, στην Ιρλανδία όπου η φορολογία των επιχειρήσεων είναι αρκετά χαμηλότερη.

Σχόλια