Κακόβουλο λογισμικό μέσω video στο Facebook

0

Κακόβουλο λογισμικό «μολύνει» λογαριασμούς στο Facebook, «κρυμμένο» σε αρχεία video τα οποία αποστέλλονται, μέσω του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές συστημάτων ασφαλείας.

Ο εν λόγω «ιός» εμφανίζεται ως σύνδεσμος (link) σε προσωπικό μήνυμα από κάποιο «φίλο» στο Facebook και παραπέμπει το χρήστη να παρακολουθήσει το video σε άλλον ιστότοπο, όπου και του ζητείται να εγκαταστήσει μια πρόσθετη εφαρμογή (“plug-in”), προκειμένου να μπορέσει να το δει το περιεχόμενό του. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους hackers ν’ αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα στο λογαριασμό του χρήστη, αλλά και σε πληροφορίες και αποθηκευμένους κωδικούς που διατηρεί ο εκάστοτε περιηγητής (browser).

Χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο γνώρισμα αυτού του «ιού» είναι ο τρόπος με τον οποίο διαδίδεται και αυτοπολλαπλασιάζεται, από επαφή σε επαφή στο Facebook, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του κοινωνικού δικτύου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απόδοση του «ιού» μπορεί να φτάσει και τις 40.000 επιθέσεις ανά ώρα, ενώ υπολογίζεται, ότι περίπου 800.000 άτομα, χρήστες του Facebook και του διαδικτυακού περιηγητή της Google, Chrome, έχουν πέσει θύματα σχετικών επιθέσεων.
 

Σχόλια