Καλιφόρνια: Νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο

0

Νομοσχέδιο, με το οποίο θα δίνεται πρώτη φορά στους ανήλικους το δικαίωμα να αφαιρούν από το διαδίκτυο προσβλητικό ή επιβλαβές περιεχόμενο που έχουν οι ίδιοι αναρτήσει απερίσκεπτα, προωθείται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Πρόκειται για το λεγόμενο “right-to-delete” και είναι η πρώτη φορά που θα απονεμηθεί, με επίσημο νόμο, σε ανηλίκους και παιδιά, προκειμένου να τους προστατέψει από ενδεχόμενες επαχθείς μελλοντικές συνέπειες τυχόν απερίσκεπτων και ασυνείδητων διαδικτυακών ενεργειών.

Με τη σχετική ρύθμιση, οι ιστοσελίδες θα υποχρεούνται να επιτρέπουν σε χρήστες κάτω των 18 ετών, να διαγράφουν και να αφαιρούν ενημερώσεις, σχόλια, φωτογραφίες και όποιο άλλο διαδικτυακό υλικό αναρτούν στους λογαριασμούς τους και στα προφίλ τους. Πρόκειται για μέρος ενός γενικότερου νομοσχεδίου, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται στις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται από ανηλίκους, να προβάλουν επικίνδυνες διαφημίσεις και καταχωρήσεις, για πλήθος προϊόντων, από αλκοόλ και τατουάζ έως ηλεκτρονικά τσιγάρα και υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος.

Παρότι το “right-to-delete” ισχύει για όλους τους χρήστες των περισσότερων κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter), με το εν λόγω νομοσχέδιο το δικαίωμα αυτό θα ενεργοποιηθεί για όλα τα παιδιά της Καλιφόρνια και για το σύνολο των ιστοσελίδων που λειτουργούν στην πολιτεία.
Να σημειωθεί τέλος, ότι η Καλιφόρνια υπήρξε πάντα πρωτοπόρος, όσον αφορά το ψηφιακό απόρρητο, καθώς ήταν η πρώτη πολιτεία που απαίτησε από τις διαδικτυακές εταιρείες να αναφέρουν τυχόν διαρροές δεδομένων και από τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας να αναρτούν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενημερώσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης των προσωπικών δεδομένων.
 

Σχόλια