Καλιφόρνια: Συνταγματικός νόμος που επιτρέπει τη δειγματοληψία DNA όσων συλλαμβάνονται για κακουργήματα

0

Εναντίον του νόμου είχαν προσφύγει το 2009 ύποπτοι κακουργημάτων, στους οποίους είχε διαταχθεί δειγματοληψία DNA. Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονταν ότι η υποχρεωτική δειγματοληψία παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και ισοδυναμεί με παράνομη συλλογή γενετικών πληροφοριών που τους αφορούν. Υπέρ των προσφευγόντων είχε παρέμβει και η «Αμερικανική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» (American Civil Liberties Union).

Το δικαστήριο, ωστόσο, αιτιολόγησε στην απόφασή του ότι όσοι συλλαμβάνονται ως ύποπτοι κακουργημάτων έχουν μειωμένη προσδοκία προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων, πράγμα που κατ’ αρχήν δέχονται ακόμη και όσοι διαφωνούν με το μέτρο της υποχρεωτικής δειγματοληψίας γενετικού υλικού. «Συμφωνούμε ότι ο νόμος της Πολιτείας θα ήταν αντισυνταγματικός αν έδινε στην αστυνομία την εξουσία να παίρνει δείγμα γενετικού υλικού από τυχαίους πολίτες στο δρόμο, χωρίς να έχει βάσιμες υποψίες ότι έχουν τελέσει κάποιο αδίκημα. Στην πραγματικότητα, όμως, η αστυνομία δεν έχει την εξουσία να συλλέγει δείγματα γενετικού υλικού χωρίς προηγουμένως να έχει βάσιμες υποψίες ότι ένα συγκεκριμένο άτομο έχει τελέσει κακούργημα», ανέφερε ο δικαστής.

Ένα σημείο το οποίο τόνισε το δικαστήριο ήταν και η μέθοδος που προβλέπεται για τη δειγματοληψία. Συγκεκριμένα το γενετικό υλικό συνίσταται σε δείγμα σάλιου που λαμβάνεται απευθείας από το στόμα του υπόπτου, και όχι σε δείγμα αίματος μέσω ένεσης. Ο δικαστής αξιολόγησε ότι αυτός ο τρόπος είναι μια περαιτέρω εγγύηση της συνταγματικότητας του νόμου, αφού η μέθοδος είναι ηπιότερη και λιγότερη επεμβατκή από τη δειγματοληψία αίματος, που προϋποθέτει εισχώρηση βελόνας στο σώμα του υπόπτου.

Μειοψήφησε ο δικαστής William Fletcher, κατά τη γνώμη του οποίου η δειγματοληψία σάλιου είναι το ίδιο επεμβατική με την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. «Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει νομολογήσει, σε δύο περιπτώσεις μάλιστα, ότι η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων χωρίς τη συναίνεση του διοικούμενου, χωρίς την ύπαρξη εντάλματος ή χωρίς βάσιμη πιθανολόγηση κακουργηματικής δράσης είναι ανεπίτρεπτη. Νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δείγμα γενετικού υλικού με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίζουμε και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων», σχολίασε.

Η πλειοψηφία απέρριψε την γνώμη του Fletcher επισημαίνοντας ότι ο νόμος της Καλιφόρνια δεν αποκλίνει από τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφού θέτει ως προϋπόθεση της δειγματοληψίας την ύπαρξη βάσιμων υποψιών για κακούργημα. Η πλειοψηφία συμπλήρωσε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρείται η διατήρηση βάσης δεδομένων DNA αντισυνταγματική βάσει της Τέταρτης Τροποποίησης, διότι ειδάλλως θα παρέλυε το έργο των ανακριτικών αρχών.

 

Σχόλια