Κάμερες με γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου

0

Γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, ανοίγει το δρόμο για τη μαγνητοσκόπηση διαδηλώσεων από την αστυνομία με σκοπό τη βεβαίωση των εγκλημάτων, τον εντοπισμό των δραστών, την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους και τη χρήση των συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων από τη δικαιοσύνη.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη γνωμοδότηση θέτει αυστηρά όρια στη χρήση προσωπικών δεδομένων από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, ενώ ορίζει ότι οι δεύτερες δεν επιτρέπεται να κατάσχουν από ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης κασέτες ή φωτογραφίες, παρά μόνο να τους προσκαλούν να τα παραδώσουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε πως προσωπική του πολιτική εκτίμηση είναι ότι «κάποια στιγμή η κοινωνία θα πρέπει να σταθμίσει και το κοινωνικό συμφέρον που είναι ύψιστο αγαθό και δε θα πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της ατομικότητας».

«Πρέπει να υπάρχει, συμπλήρωσε, ένας συγκερασμός των προσωπικών δεδομένων και του κοινωνικού συμφέροντος», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Κατά της ποινικοποίησης των διαδηλώσεων τάχθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Παξινός, προσθέτοντας ότι θα θέσει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου.

Σχόλια