Καναδάς: Δικαστική αναγνώριση του δικαιώματος στην ψηφιακή ανωνυμία

0

Ένα μήνα μετά την απόφαση του ΔΕΕ για το δικαίωμα στη λήθη, μια ακόμα απόφαση ορόσημο για την ιδιωτική ζωή στο διαδίκτυο, εκδόθηκε και από το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά έκρινε ότι οι χρήστες του διαδικτύου έχουν δικαίωμα στη διαδικτυακή ανωνυμία και πως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν επιτρέπεται να παραδίδουν ιδιωτικές πληροφορίες τους στις αστυνομικές αρχές, χωρίς δικαστική εντολή.

Η υπόθεση αφορούσε τα μέσα με τα οποία η αστυνομία στη δυτική επαρχία Saskatchewan, έλαβε πληροφορίες κατά τη διάρκεια έρευνας, για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η αστυνομία ενήργησε παρανόμως όταν ζήτησε και έλαβε προσωπικές πληροφορίες από έναν πάροχο internet για ύποπτο, χωρίς την άδεια δικαστή. Το καναδικό δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του Εισαγγελέα ότι δίνοντας στους χρήστες του διαδικτύου την ασπίδα της ανωνυμίας “Χαράσσεται ένας φιλικός χώρος για τους διαδικτυακούς εγκληματίες”.

Το δικαίωμα για την προστασία της ιδιωτικής, διαδικτυακής ζωής το οποίο αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο, δεν έχει κατοχυρωθεί μέχρι σήμερα στην Αμερική.
Στις ΗΠΑ, τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι δεν υφίσταται δικαίωμα ιδιωτικότητας σε σχέση με τη διεύθυνση IP και συνεπώς, η αστυνομία δεν χρειάζεται ένταλμα για να λάβει πληροφορίες από τους παρόχους internet.

Η ομόφωνη απόφαση του καναδικού δικαστηρίου χαιρετίστηκε ως πρωτοποριακή, αλλά εκφράζονται ανησυχίες ότι θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις στον τρόπο που η αστυνομία θα ερευνά υποθέσεις, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η τρομοκρατία, από εδώ και στο εξής.
 

Σχόλια