Καναδάς: έλεγχος των κινητών τηλεφώνων υπόπτων

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά, με απόφασή του με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά, απεφάνθη ότι η αστυνομία μπορεί να ελέγχει το περιεχόμενο του κινητού τηλεφώνου του υπόπτου αμέσως μετά τη σύλληψή του.

 

Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης, δεν είναι αναγκαία η έκδοση εντάλματος για την πραγματοποίηση έρευνας στο κινητό τηλέφωνο, εφόσον η έρευνα έχει άμεση σχέση με το υπό διερεύνηση έγκλημα και εφόσον τηρείται σχετικό αρχείο – πρακτικό. Οι δικαστές που μειοψήφησαν. από την άλλη πλευρά, υποστήριξαν ότι τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται άμεσα με την προσωπική ζωή του χρήστη τους και αποτελούν τον κατεξοχήν πυρήνα της ιδιωτικής ζωής του ατόμου.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι αντίθετη με προγενέστερη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με την οποία απαιτείται ένταλμα για την πραγματοποίηση έρευνας σε κινητό τηλέφωνο.

 

Με τη μειοψηφία της απόφασης τάχθηκε και η ελληνικής καταγωγής δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Καναδά,κ. Ανδρομάχη Καρακατσάνη , που απαίτησε σαφή και αποτελεσματική προστασία της ιδιωτικής ζωής των ατόμων.

Σχόλια