Κάνσας: απαγόρευση πώλησης φαρμάκων που οδηγούν σε άμβλωση

0

Σε ισχύ τίθεται πλέον στο Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών νόμος που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να αρνούνται στους πελάτες την πώληση κάθε φαρμάκου που μπορεί, κατά την εύλογη κρίση τους, να οδηγήσει σε τερματισμό της κύησης. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας προσυπέγραψε την Δευτέρα το νομοσχέδιο που είχε ήδη ψηφιστεί από το νομοθετικό σώμα.

Οι επικριτές του νέου νόμου καταγγέλλουν ότι η ασάφεια της νομοθετικής ρύθμισης θα οδηγήσει πρακτικά τους φαρμακοποιούς στο να αρνούνται την διανομή έκτακτων μέτρων αντισύλληψης, όπως το λεγόμενο «χάπι της επόμενης μέρας». Επιπλέον, σε μία διασταλτική ερμηνευτική προσέγγιση τίθενται εκτός νόμου ακόμη και ορμόνες ή χάπια που αναστέλλουν την ωορρηξία.

Ο Ρεπουμπλικανός «αρχιτέκτονας» του νέου νόμου “Health Care Rights of Conscience Act”, σχολίασε ότι σκοπός του νόμου είναι να αποτρέψει τους φαρμακοποιούς από την διανομή του φαρμάκου RU-486, με το οποίο προκαλείται βίαιη άμβλώση, ενώ διευκρίνισε ότι στο πεδίο εφαρμογής του δεν εμπίπτουν μέθοδοι αντισύλληψης. Επιπλέον, επιχειρηματολόγησε ότι η φράση «κατά την εύλογη κρίση τους» λειτουργεί ως περιορισμός και αντίβαρο στην διακριτική ευχέρεια που δίνεται από το νόμο στους φαρμακοποιούς. Δηλαδή, αν κάποιος κινηθεί νομικά κατά του φαρμακοποιού που αρνήθηκε να του χορηγήσει συγκεκριμένο φάρμακο, θα είναι ζήτημα του δικαστηρίου να αποφασίσει αν στη συγκεκριμένη περίπτωση συνέτρεχε ο όρος αυτός, ότι ευλόγως θα μπορούσε δηλαδή το φάρμακο να προκαλέσει άμβλωση.

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι το πέμπτο σε μια σειρά νόμων, που έχουν τεθεί σε ισχύ στη διάρκεια της θητείας του Κυβερνήτη του Κάνσας, Sam Brownback, με τους οποίους εισάγονται έμμεσοι περιορισμοί στο δικαίωμα της άμβλωσης. Πριν από τον πρόσφατο νόμο είχε τεθεί σε ισχύ νόμος που απαγόρευε την ασφαλιστική κάλυψη της νόμιμης άμβλωσης και θέσπιζε αυστηρότερα κριτήρια λειτουργίας κλινικών αμβλώσεων. Η ACLU (American Civil Liberties Union) τότε είχε προσφύγει κατά του νόμου, όμως το αρμόδιο ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε αποφανθεί υπέρ του.