Κατά των αυτόματων φίλτρων για πορνογραφικό υλικό η Google

0

Η διαβούλευση αφορά τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να πιέσει του παρόχους σε εγκατάσταση φίλτρου προστασίας των καταναλωτών από την έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, το οποίο θα ενεργοποιείται κατ’ επιλογήν των χρηστών. Υπάρχει πάντως και μία σκέψη εφαρμογής αυτόματων φίλτρων προστασίας για όλους τους χρήστες, πρόταση που αποτελεί και αυτή μέρος του διαλόγου που διεξάγεται. Η εκπρόσωπος της Google και επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της εταιρείας, Sarah Hunter, σχολίασε ότι η εταιρεία πιστεύει περισσότερο στην αντιμετώπιση μέσω της διαπαιδαγώγησης παρά στην λήψη τεχνικών μέτρων. «Συμφωνούμε ότι τα παιδιά δεν θα έπρεπε να βλέπουν πορνογραφία στο ίντερνετ. Διαφωνούμε όμως στους προτεινόμενους μηχανισμούς. Δεν είναι τόσο απλό.

Είναι προβληματικό το γεγονός ότι καθιστούμε ανεύθυνους τους γονείς δίνοντάς τους τόσο απλές λύσεις. Θα έπρεπε να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια, για να διασφαλίσουμε ότι οι γονείς όντως γνωρίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά τους κατά τη χρήση του διαδικτύου», επεσήμανε. Στη Βρετανία οι πάροχοι (ISPs) αντιμετωπίζουν επικρίσεις από μερίδα της κοινής γνώμης, καθώς θεωρείται ότι δεν συμβάλλουν στην ασφαλέστερη περιήγηση των παιδιών στο ίντερνετ. Λόγω της πίεσης που δέχεται η Talk Talk προσφάτως εγκατέστησε εφαρμογή που δίνει στους καταναλωτές της την δυνατότητα να ενεργοποιούν σύστημα φιλτραρίσματος του πορνογραφικού υλικού για το οικιακό τους δίκτυο. Η ενεργοποίηση του φίλτρου προστασίας για όλο το δίκτυο είναι αποτελεσματικότερη από την εγκατάσταση φίλτρου προστασίας σε μεμονωμένες συσκευές, καθώς καλύπτεται και το ενδεχόμενο να επιχειρήσει ο ανήλικος να συνδεθεί στο οικιακό δίκτυο μέσω λάπτοπ ή άλλης ασύρματης συσκευής. «Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ελέγχουμε το περιεχόμενο που θα είναι ορατό στα παιδιά.

Δεν το βλέπουμε σαν λογοκρισία, είναι ζήτημα προτίμησης και επιλογής», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Talk Talk. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αυτόματα φίλτρα προστασίας, τα οποία χαρακτήρισε επικίνδυνα, δεδομένου ότι η ενήλικη πορνογραφία δεν είναι κατ’ αρχήν παράνομη.