Κατά του eBay η ρυθμιστική αρχή πωλήσεων της Γαλλίας

0

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η ρυθμιστική αρχή δημοπρασιών της Γαλλίας εις βάρος της γαλλικής ιστοσελίδας δημοπρασιών eBay επικαλούμενη ελλιπή μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Η ρυθμιστική αρχή της Γαλλίας, Συμβούλιο Πωλήσεων, ανακοίνωσε ότι η ιστοσελίδα eBay οφείλει να ακολουθεί τα πρότυπα που ισχύουν για άλλους τους οίκους δημοπρασίας της χώρας. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή το γαλλικό eBay οφείλει να λάβει ειδική άδεια από τις αρχές, η οποία διασφαλίζει τουλάχιστον εν μέρει τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Σε ανακοίνωσή της η γαλλική ιστοσελίδα χαρακτήρισε την εις βάρος της αγωγή «άδικη». Εδώ και χρόνια η γαλλική ιστοσελίδα εμμένει ότι δε χρειάζεται να υπόκειται στους ίδιους κανονισμούς που διέπουν τους γαλλικούς οίκους δημοπρασίας.
Το eBay υποστηρίζει ότι λειτουργεί απλά ως μεσάζων και όχι όπως ένας παραδοσιακός οίκος δημοπρασιών, διότι οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να θέσουν προς πώληση δικά τους αντικείμενα και επειδή η ιστοσελίδα δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις των συμβολαίων, στην μεταφορά και στην πληρωμή.
«Το eBay ανακάλυψε ένα νέο τρόπο αγοράς και πώλησης, ο οποίος έχει υιοθετηθεί από δέκα εκατομμύρια Γάλλους πολίτες και ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τους οίκους δημοπρασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής ιστοσελίδας eBay.
Το Συμβούλιο Πωλήσεων, του οποίου τα μέλη είναι διορισμένα από το κράτος, διευκρίνισε ότι δεν προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στις δημοπρασίες μέσω του διαδικτύου. «Το eBay είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση και αυτό το αναγνωρίζουμε», είπε η εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής, Αριάν Σοσόν και πρόσθεσε, «τουναντίον, συστήνουμε σε όλους όσους κάνουν δημοπρασίες να χρησιμοποιούν το εργαλείο του ίντερνετ».
Ωστόσο, το Συμβούλιο θεωρεί το eBay έναν οίκο δημοπρασίας, όπως όλοι οι άλλοι, και υποστηρίζει ότι έχει ένα άδικο πλεονέκτημα διότι δεν υπόκειται στους αυστηρούς κανονισμούς που θεσπίστηκαν το 2000.

Σχόλια