Καταδικάσθηκε Αιγύπτιος μπλόγκερ για εξύβριση θρησκείας και πολιτικής ηγεσίας

0

Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για εξύβριση του Ισλάμ και του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ με τα κείμενά του στο Ιντερνετ, καταδικάσθηκε ο Αιγύπτιος μπλόγκερ, Αμπντέλ Καρίμ Σουλεϊμάν.

Ο Σουλεϊμάν γίνεται ο πρώτος μπλόγκερ που δικάζεται στην Αίγυπτο για τα κείμενά του και συγκεκριμένα για οχτώ άρθρα που δημοσίευσε στο μπλογκ του, στα οποία κατηγορούσε τους μουσουλμάνους για αγριότητες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με χριστιανούς το 2005 στην Αλεξάνδρεια, ενώ παρομοίαζε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ με τους δικτατορικούς φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου.

Ο ίδιος δεν αρνήθηκε ποτέ ότι είναι ο συγγραφέας των άρθρων και δήλωσε ότι απλώς αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές του απόψεις.

Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπλόγκερς παρακολούθησαν προσεκτικά την υπόθεση του Σουλεϊμάν, ανησυχώντας για το γεγονός ότι πιθανή καταδίκη του θα αποτελέσει δεδικασμένο για τον περιορισμό της ελευθερίας του Ιντερνετ στην Αίγυπτο.

Το Ιντερνετ είναι το σημαντικότερο φόρουμ άσκησης κριτικής προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση σε μια χώρα όπου οι μεγάλες εφημερίδες και τα κυριότερα τηλεοπτικά δίκτυα είναι κρατικά.

Σχόλια