Καταδίκη 8 διαχειριστών σελίδων του Facebook

0

Ένα ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε οκτώ διαχειριστές σελίδας του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου Facebook , σε ποινές κάθειρξης από 8 εώς και 21 χρόνια, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας, για προπαγάνδα εναντίον του κυβερνώντος συστήματος και για προσβολή αξιωματούχων, αν και οι επίμαχες σελίδες του Facebook, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Υπενθυμίζεται ότι το Facebook, καθώς και άλλα δημοφιλή δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, είναι απαγορευμένα στο Ιράν, το οποίο έχει δεχθεί επικρίσεις τα τελευταία χρόνια για την ολοένα και πιο περιοριστική εθνική πολιτική που ακολουθεί σχετικά με το διαδίκτυο, κάτι που όπως ισχυρίζονται οι διαφωνούντες, έχει ως σκοπό τη φίμωση των λαϊκών αντιδράσεων.

Τον Μάιο ένας δικαστής στη νότιο ιρανική επαρχία Fars, διέταξε τον ιδρυτή και CEO του Facebook, Mark Zuckerberg να εμφανιστεί στο δικαστήριο και να απολογηθεί σχετικά με καταγγελίες ότι οι εφαρμογές Instagram και Whatsapp της εταιρείας του, παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των ατόμων. Τον Απρίλιο, η Ιρανή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Nasrin Sotoudeh, κλήθηκε στο δικαστήριο μετά την ανάρτηση ενός βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο εξέφραζε την υποστήριξή της προς τους «κρατουμένους συνείδησης» της χώρας.

Τον Ιανουάριο του 2012, η ​​κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση και απαγόρευση 5 ετών από την ασχολία «με διαδικτυακά μέσα ή άλλες online δραστηριότητες», λόγω της υποστήριξής της προς τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, κατά τις εκλογές του 2009 στο Ιράν.

Τον Νοέμβριο του 2009 η ιρανική κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα μονάδα της αστυνομίας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο, με στόχο την πάταξη των “on line”διαφωνιών.