Καταδίκη αντιφρονούντος στην Κίνα

0

Σε φυλάκιση τρεισήμισι ετών καταδικάστηκε ο Κινέζος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω των δημοσιευμάτων του στο διαδίκτυο, Χου Τζιά.

Το Λαϊκό Ποινικό Δικαστήριο του Πεκίνου έκρινε τον 32χρονο ένοχο της κατηγορίας «της υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας». Ο Χου είχε δηλώσει αθώος.

Ο Χου Τζιά διατηρούσε επαφές μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου με διαφωνούντες, δυσαρεστημένους πολίτες και ξένους δημοσιογράφους και τα κείμενα που είχε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο χρησιμοποιήθηκαν από τους εισαγγελείς κατά κόρον.

Ο Χου Τζιά αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο τολμηρούς επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες και την αυτοδιάθεση του Θιβέτ.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις είχε αναφερθεί στην υπόθεση του Χου Τζιά κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο το Φεβρουάριο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες κυβερνήσεις πίεζαν την κινεζική ηγεσία να μην συνεχίζει τη δίωξή του.

Ο Χου Τζιά συνελήφθη από την αστυνομία στα τέλη Δεκεμβρίου και προφυλακίστηκε, μετά από 200 ημέρες κατ οίκον περιορισμού.

Ο Ουίλιαμ Φίνγκλτον, εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κίνα, ζήτησε «να απελευθερωθεί» ο Χου Τζιά. «Εκτιμούμε ότι η άσκηση δίωξης εις βάρος κάποιου για υποκίνηση εξέγερσης λόγω της ειρηνικής έκφραση της γνώμης του δεν είναι σύμφωνη με τις συνθήκες για τα πολιτικά δικαιώματα, που η Κίνα έχει συνυπογράψει», προσέθεσε.

Από την πλευρά της η Κίνα αρνείται ότι εντείνει την καταστολή των αντιφρονούντων πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σχόλια