Καταγγελία της Getty Images κατά της Google, για αθέμιτο ανταγωνισμό

0

Καταγγελία κατά της Google ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσε το πρακτορείο εικόνων Getty Images, ισχυριζόμενο ότι μέσω των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης ευνοείται η υπηρεσία εικόνων του τεχνολογικού κολοσσού, εις βάρος των ανταγωνιστών.
 
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας, στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται φωτογραφίες και εικόνες, οι οποίες ανήκουν ή διανέμονται από την Getty. Όμως, όταν οι χρήστες του διαδικτύου επιλέγουν τις εν λόγω εικόνες, δεν οδηγούνται στην ιστοσελίδα της Getty, αλλά στην υπηρεσία εικόνων της Google, όπου οι εικόνες είναι διαθέσιμες για θέαση, χωρίς να αναφέρεται ότι ανήκουν στη Getty. Αντιθέτως, οι εικόνες, οι οποίες συνδέονται ευθέως με την ιστοσελίδα της Getty, εμφανίζονται χαμηλά στην κατάταξη των αποτελεσμάτων.
 
«Η Google έχει καταφέρει να συγκεντρώσει όλη την επισκεψιμότητα των χρηστών του διαδικτύου στις δικές της υπηρεσίες, δημιουργώντας ένα κλειστό περιβάλλον, μέσω του οποίου διασφαλίζεται ότι η διαδικτυακή κίνηση παραμένει στη Google και δεν εκτρέπεται ποτέ στις ιστοσελίδες – πηγές των εικόνων», όπως αναφέρεται στην καταγγελία. Επίσης, η εταιρεία κατηγορεί τη Google ότι διευκολύνει την αντιγραφή και παράνομη χρήση των εικόνων, καθώς επιτρέπεται η αποθήκευση τους από τους χρήστες του διαδικτύου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, η Getty Images θεωρείται πλέον «ενδιαφερόμενο τρίτο μέρος» στην συνεχιζόμενη έρευνα της Επιτροπής, σχετικά με αντιμονοπωλιακές πρακτικές της Google, έχοντας δικαίωμα να λάβει γνώση των κατηγοριών, τiς οποίες απηύθυνε η Επιτροπή κατά της Google τον περασμένο μήνα.