Καταγραφή των IP’s 3 ώρες μετά το παράνομο «κατέβασμα»

0

Όποιος ακολουθεί την πρακτική της ελεύθερης χρήσης αρχείων, «κατεβάζοντας» μουσική, βίντεο ή οποιοδήποτε άλλο προστατευμένο με πνευματικά δικαιώματα περιεχόμενο από torrents, θα πρέπει να γνωρίζει πλέον ότι η διεύθυνση IP του καταγράφεται μέσα σε 3 ώρες, σε αρχεία φορέων προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham στη Μ. Βρετανία, μετά από διετή μελέτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες ασφαλείας παρακολουθούν την παράνομη χρήση αρχείων.

Σύμφωνα με δηλώσεις μιας εκ των τεσσάρων ερευνητών, πέρα από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, διαπίστωσαν και την ύπαρξη συστημάτων παρακολούθησης χωρίς βέβαια να γνωρίζουν αν αυτά χρησιμοποιούνται για νόμιμους ή για εμπορικούς σκοπούς ενώ κάποια από αυτά προέρχονταν από εταιρίες ασφαλείας και ερευνητικά εργαστήρια.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα των ερευνητών, η πιο διαδεδομένη μέθοδος που χρησιμοποιείται από τις αρχές προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι η «έμμεση παρακολούθηση» κατά την οποία εμφανίζεται μια διεύθυνση IP ως συνδεδεμένη σ’ ένα δίκτυο peer-to-peer.

Τέλος, οι ερευνητές προς το παρόν δεν έχουν αποφασίσει τι σκοπεύουν να κάνουν με τα ευρήματα τους, αν δηλαδή θα τα χρησιμοποιήσουν για μελλοντικές μηνύσεις ή για να παρουσιάσουν στις κυβερνήσεις στατιστικά δεδομένα για την έκταση της πειρατείας ώστε να ληφθούν και τα ανάλογα μέτρα.

Μελέτη – Καταγραφή των IP’s 3 ώρες μετά το παράνομο «κατέβασμα»

Σχόλια