Κατακόρυφη αύξηση online επιθέσεων κατά του Βitcoin

0

Κατακόρυφη αύξηση των επιθέσεων με κακόβουλα προγράμματα, που είχαν ως στόχο το ψηφιακό νόμισμα (Bitcoin), καταγράφηκε, το 2013, σύμφωνα με τη μελέτη «Financial cyber threats in 2013», της εταιρείας ασφάλειας Kaspersky Lab.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης, ο αριθμός των επιθέσεων, με στόχο το ψηφιακό νόμισμα, αυξήθηκε πάνω από 2,5 φορές, αγγίζοντας τα 8,3 εκατομμύρια περιστατικά.

«Το 2013, η αξία των bitcoins αυξήθηκε περισσότερο από 85 φορές, κάτι που, όπως ήταν φυσικό, τράβηξε την προσοχή των ψηφιακών εγκληματιών. Μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των χρηστών που είχαν δεχτεί επίθεση με malware που στοχοποιούσε τα bitcoins είχε αρχίσει να πλησιάζει τον αριθμό των ατόμων που αντιμετώπισαν πιο συμβατικές τραπεζικές απειλές.

Οι κάτοχοι του ψηφιακού νομίσματος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτήσουν τα χρήματά τους σε περίπτωση κλοπής. Αυτός είναι ο εγγενής κίνδυνος της χρήσης ενός ψηφιακού νομίσματος, όπως το Bitcoin, το οποίο κυκλοφορεί, χωρίς κανέναν έλεγχο από κάποια ρυθμιστική αρχή», σχολίασε ο Sergey Lozhkin, Senior Security Researcher της Kaspersky Lab.

«Το bitcoin δημιουργήθηκε ειδικά για την πραγματοποίηση ανώνυμων ηλεκτρονικών πληρωμών και έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές του 2013, βάσει συναλλαγματικής ισοτιμίας, ένα Bitcoin αντιστοιχούσε σε 13,6 δολάρια. Μέχρι το Δεκέμβριο, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα $1.200. Αναπόφευκτα, αυτό προσέλκυσε την προσοχή των απατεώνων.

Αν οι χρήστες αποθηκεύουν bitcoins στους υπολογιστές τους σε μη κρυπτογραφημένη μορφή, οι εγκληματίες αρκεί να κλέψουν το αρχείο του «ψηφιακού πορτοφολιού», ώστε να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με τα «χρήματα» που βρίσκονται σε αυτό και να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό του θύματος.

Για την ασφαλή χρήση των ψηφιακών νομισμάτων, οι ειδικοί της Kaspersky Lab προτείνουν την αποθήκευση των αρχείων – «πορτοφολιών» σε κρυπτογραφημένα μέσα, ενώ για μακροχρόνια αποθήκευση, ένας χρήστης μπορεί να μεταφέρει τα αρχεία σε ένα συγκεκριμένο «πορτοφόλι» και να σημειώσει τις λεπτομέρειες σε χαρτί.