Κατοχύρωση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης ανθρωπίνων γονιδίων;

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών πρόκειται να εξετάσει την αίτηση αναίρεσης, η οποία κατατέθηκε από γιατρούς και καρκινοπαθείς και στρέφεται κατά της εταιρείας «Myriad Genetics Inc.» με αίτημα την αποτροπή της εκ μέρους της εταιρείας προσπάθειας για κατοχύρωση δικαιώματος αποκλειστικής ιατρικής χρήσης των ανθρώπινων γονιδιωμάτων, τα οποία συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ερευνήσει κατά πόσο γυναίκες με συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Η ομάδα των αναιρεσειόντων, στο κείμενο της αίτησής της, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αποκλειστική χρήση των γονιδίων από τη συγκεκριμένη εταιρεία «θα επιτρέψει τον έλεγχο του κόστους των γονιδιακών εξετάσεων, θα αποτρέψει άλλα εργαστήρια από την παροχή νέων και βελτιωμένων διαδικασιών ιατρικού ελέγχου και θα δημιουργήσει εμπόδια στην ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν καθώς αυτοί δε θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν εναλλακτική ιατρική γνωμάτευση».

Εκπρόσωποι της εταιρείας, από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι το αρμόδιο Γραφείο για θέματα σημάτων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (U.S. Patent and Trademark Office) έχει επιτρέψει στο παρελθόν την κατοχύρωση δικαιώματος αποκλειστικής 30ετούς χρήσης μορίων του DNA ενώ επισημαίνει ότι σε διαφορετική περίπτωση, οι εταιρείες που ασχολούνται με θέματα βιοτεχνολογίας δε θα είχαν πραγματοποιήσει τη σημερινή αξιοσημείωτη πρόοδο, η οποία έχει θέσει τα θεμέλια των μελλοντικών ερευνών. Να τονιστεί ότι σε περίπτωση που τελικά επιτραπεί η επίμαχη κατοχύρωση, τότε η «Myriad Genetics Inc.» θα είναι ο αποκλειστικός κάτοχος δικαιώματος γενετικής προβολής ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, να σημειωθεί ότι η υπόθεση έχει ξεκινήσει από το 2010 και η εταιρεία έχει καταφέρει να πείσει με τους ισχυρισμούς της τα δικαστήρια των δύο πρώτων βαθμών.

Σχόλια