Κερδίζουν έδαφος τα νόμιμα «δισκοπωλεία» στο διαδίκτυο

0

Όλο και μεγαλύτερο έδαφος κερδίζουν τα νόμιμα δισκοπωλεία στο διαδίκτυο που προσφέρουν στους χρήστες έναντι αμοιβής μουσικά αρχεία. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν την υποστήριξη της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας, η οποία εξακολουθεί να κυνηγά δικαστικά όσους χρήστες διανέμουν πειρατικά αρχεία τραγουδιών στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της NPD που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ, πρώτη στις προτιμήσεις έρχεται η υπηρεσία της WinMX με 2,1 εκατομμύρια νοικοκυριά να έχουν «κατεβάσει» τουλάχιστον ένα τραγούδι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα τον μήνα Μάρτιο. Στη δεύτερη θέση βρίκεται το iTunes της Apple με 1,7 εκατομμύρια, ενώ στην έβδομη και ένατη θέση κατατάσσονται αντίστοιχα το Napster και το Rhapsody της Real Networks.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι που πληρώνουν τις υπηρεσίες αυτές για να αποκτήσουν νόμιμα αρχεία με τραγούδια είναι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο να βρεθούν στα δικαστήρια μετά από αγωγές της μουσικής βιομηχανίας. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 33, ενώ οι έφηβοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις δωρεάν αλλά παράνομες υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων.