Κίνα: Ανάμεικτες εντυπώσεις από την παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της διαδικτυακής ελευθερίας

0

Η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα του δημαρχείου της Σαγκάης στην αξία της ελεύθερης διακίνησης των πληροφοριών στο Διαδίκτυο έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα στην Κίνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι η ανοιχτή κριτική «κάνει τη δημοκρατία μας πιο δυνατή και με κάνει καλύτερο ηγέτη, αφού με αναγκάζει να ακούσω γνώμες τις οποίες δεν θέλω να ακούσω», σε μια προσπάθεια να δώσει τονωτική ένεση στη διαδικτυακή ελευθερία. «Ανέκαθεν ήμουν φανατικός υποστηρικτής της ελεύθερης χρήσης του Ίντερνετ. Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της μη λογοκρισίας», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα. Ωστόσο, η προσπάθειά του αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, καθώς υποστηρικτές της online ελευθερίας της έκφρασης περίμεναν πιο δυναμική παρέμβαση και τον κατηγόρησαν ότι «λείανε» τις αναφορές του, προκειμένου να μη θίξει την Κίνα, εξαιτίας του μεγάλου χρέους που έχουν οι ΗΠΑ προς τη χώρα. Φυσικά, δεν έλειψαν και ορισμένα επαινετικά σχόλια.
Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των Κινέζων δεν έμαθε ποτέ τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, καθώς η εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας έγιναν, δεν μεταδόθηκε από την κρατική ραδιοτηλεόραση και προβλήθηκε μόνο μέσα από λίγες ιστοσελίδες.
Η ασιατική χώρα έχει κόψει την πρόσβαση στις δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter από τον Μάρτιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα, επικαλούμενη την ανάγκη για «κοινωνική αρμονία», ενώ στην επαρχία Ξινγιάνγκ, όπου εκδηλώθηκαν εθνοτικές ταραχές τον Ιούλιο, είναι αδύνατη η πρόσβαση σε οποιαδήποτε ξένη ιστοσελίδα.

Σχόλια