Κίνα: Απαγόρευση εγκατάστασης Windows 8 σε κρατικούς υπολογιστές

0

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει την χρήση των Windows 8 σε νέους υπολογιστές των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Η ρύθμιση γίνεται για προληπτικούς λόγους, με σκοπό την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων με αυτά αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην τεχνική υποστήριξη των Windows XP, από την αμερικανική Microsoft.

Όλοι οι υπολογιστές γραφείου, τα laptop και τα tablet που θα προμηθεύονται οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να φέρουν άλλο λειτουργικό σύστημα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Δημοσίων Συμβάσεων.

Μέχρι τώρα, η πλειονότητα των κρατικών υπολογιστών τρέχουν Windows XP, λειτουργικό που κατέχει το 70% στην Κίνα, όμως η υποστήριξη για αυτή την έκδοση των Windows τελείωσε στις 8 Απριλίου 2014.

Υπογραμμίζεται, ότι οι πωλήσεις Windows στην Κίνα ποτέ δεν ήταν εξαιρετικές, ενώ αυξημένη ήταν πάντα η πειρατεία λογισμικού. Φήμες αναφέρουν ότι ο πρώην CEO της Microsoft, Steve Ballmer, ανέφερε ότι οι πωλήσεις Windows στην Κίνα είναι μικρότερες από τις πωλήσεις Windows στην Ολλανδία, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των PC που πωλείται στην Κίνα είναι ίδιος με τον αριθμό των PC που πωλούνται στην Αμερική.

Η Microsoft αιφνιδιάστηκε με το νέα πλήγμα που της επέφερε η απόφαση της Κινεζικής κυβέρνησης, ενώ φήμες αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που η Κίνα δεν θέλει τα Windows 8 είναι τα ενδεχόμενα κενά ασφαλείας που ίσως υπάρχουν στο νέο λειτουργικό της Microsoft, με σκοπό να εξυπηρετήσουν πιθανή κατασκοπεία των Αμερικανών στους Κινέζους.