Κίνα: άρση της ανωνυμίας στα microblogs

0

Η κυβέρνηση όρισε προθεσμία τριών μηνών για τη δήλωση και ταυτοποίηση όλων των σχετικών λογαριασμών. Η νέα οδηγία εντάσσεται στο σχέδιο της Κίνας να ελέγξει το περιεχόμενο των αναρτήσεων που δημοσιεύονται στα microblogs, όπως είναι το Weibo. Σε αυτά, οι χρήστες επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας γνώμες, ειδήσεις και σχόλια σε σύντομα μηνύματα με όριο τους 140 κινέζικους χαρακτήρες. Ο φόβος της κυβέρνησης δείχνει και τη δυναμική που έχει αποκτήσει το κοινωνικό δίκτυο, καθώς οι χρήστες έχουν αναπτύξει έξυπνους τρόπους να διαφεύγουν της λογοκρισίας και να συζητούν ελεύθερα για την κυβερνητική προπαγάνδα, ειδήσεις που έμειναν στην αφάνεια και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι χρήστες πλέον υποχρεώνονται εντός τριών μηνών να δηλώσουν στις αρμόδιες αρχές την ύπαρξη του λογαριασμού τους και τα πραγματικά τους στοιχεία.

Αυτό ισχύει τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις επιχειρήσεις που έχουν λογαριασμό στο Weibo», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση στην κυβερνητική εφημερίδα. Αρχικά, η ρύθμιση θα εφαρμοστεί στο Πεκίνο και ύστερα στη Σαγκάη και την πόλη Guangzhou.«Στόχος των νέων κανόνων είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία των συμφερόντων των χρηστών κοινωνικών δικτύων και η αύξηση της αξιοπιστίας στο διαδίκτυο. Δεν θα επηρεαστεί καθόλου η λειτουργία των δικτύων. Πιθανότερο είναι να τονωθεί η χρήση τους και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες», σχολίασε κυβερνητικός εκπρόσωπος.Από την άλλη πλευρά, έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για τον τρόπο εφαρμογής των νέων κανόνων. Υπάρχουν ήδη 300 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Κινέζοι χρήστες του Weibo, συνεπώς ο έλεγχος και η επαλήθευση των πραγματικών στοιχείων όλων των λογαριασμών είναι σχεδόν αδύνατο εγχείρημα .«Δεν έχω ιδέα πως ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Πώς γίνεται να ελέγξεις καθέναν από τα εκατομμύρια των εγγεγραμμένων χρηστών. Πολλοί έχουν δύο και τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς. Νομίζω ότι τελικά θα λειτουργήσει ως εξής: όποτε υπάρχουν παράπονα ή προβλήματα με έναν λογαριασμό, θα χρησιμοποιείται αυτή η οδηγία ως άλλοθι για να καταργηθεί ο λογαριασμός του microblogger», δήλωσε ο Wang Junxiu, αρθρογράφος για ζητήματα διαδικτύου και επενδυτής από το Πεκίνο.Η Κίνα ήδη έχει αποκλείσει τα κοινωνικά δίκτυο Facebook και Twitter από το να λειτουργούν στη χώρα, φοβούμενη ότι η ανάρτηση και ο σχολιασμός φωτογραφιών και ειδήσεων απειλούν την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική ομαλότητα.

Επιπλέον, έχει αναθέσει σε τεχνικούς και σε προγράμματα τον έλεγχο και το φιλτράρισμα του περιεχομένου που αναρτάται στο διαδίκτυο. Έτσι, ακατάλληλο περιεχόμενο που μπλοκάρεται είναι εκείνο που αφορά διαδηλώσεις, σκάνδαλα, σχόλια για πολιτικούς χειρισμούς ή πολιτικά πρόσωπα. Τέλος, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τα Υπουργεία και άλλους κυβερνητικούς φορείς να δημιουργήσουν δικούς τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα microblogging, προκειμένου να αναρτούν την επίσημη αλήθεια για τις διάφορες εξελίξεις.