Κίνα: Αυστηρότερα μέτρα κατά της διαδικτυακής πορνογραφίας

0

Αποφασισμένες να σφίξουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από όσους διακινούν πορνογραφικό υλικό στο Διαδίκτυο εμφανίζονται οι κινεζικές αρχές, οι οποίες μετρούν 5.400 συλλήψεις υπόπτων για σχετικές υποθέσεις το 2009.
Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης για το 2010 είναι οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μενγκ Τζιανζού, ο οποίος μίλησε για «κάθαρση του Ίντερνετ» και υποστήριξε πως η καταπολέμηση του online εγκλήματος είναι άρρηκτα δεμένη με τη σταθερότητα της χώρας. «Το έκφυλο και πορνογραφικό περιεχόμενο μολύνει έντονα το ψηφιακό περιβάλλον, διαφθείρει τα δημόσια ήθη και δηλητηριάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων. Πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τη χρονιά που μόλις έφυγε περίπου 9.000 δικτυακοί τόποι πορνογραφικού περιεχομένου διαγράφηκαν από το Ίντερνετ και 5.394 ύποπτοι συνελήφθησαν. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό σε βάρος πόσων εξ αυτών απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες ή πόσοι καταδικάστηκαν από τη Δικαιοσύνη.
Εκτός από τη διαδικτυακή πορνογραφία, στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών βρίσκεται επίσης ο ηλεκτρονικός τζόγος. Επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης αυτών των φαινομένων, ασκεί λογοκρισία και σε σελίδες με «πολιτικά ευαίσθητο» περιεχόμενο και ότι επιχειρεί να ελέγξει το Διαδίκτυο, αποτρέποντας, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση σε δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως το Facebook, το YouTube και το Twitter.

Σχόλια