Κίνα: Κυβερνητική εκστρατεία κατά του ηλεκτρονικού «ψαρέματος»

0

Για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των χρηστών η κυβέρνηση έχει κηρύξει εκστρατεία κατά του ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (anti-phishing campaign) με τη συνεργασία των δέκα μεγαλύτερων μηχανών αναζήτησης της χώρας.

Αφρομή αποτέλεσαν πρόσφατες χωριστές επιθέσεις μέσω διαδικτύου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να κλαπούν και να δημοσιευθούν οι πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών για περίπου 45 εκατομμύρια Κινέζους πολίτες. Την ημέρα των Χριστουγέννων, δύο ιστοσελίδες με chat αποκάλυψαν ότι είχαν διαρρεύσει προσωπικά στοιχεία για τους χρήστες τους, προκαλώντας προβληματισμό στην κυβέρνηση, που αμέσως διέταξε έρευνα. «Το Υπουργείο πιστεύει ότι οι τελευταίες επιθέσεις αποτελούν σοβαρή προσβολή των δικαιωμάτων των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και σκοπεύει να ερευνήσει το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστική ανακοίνωση του Υπουργείο Τεχνολογικών και Βιομηχανικών Θεμάτων.

Μια διαδεδομένη μέθοδος ηλεκτρονικού «ψαρέματος» βασίζεται στην αποστολή ψεύτικων μηνυμάτων στο χρήστη, που μοιάζουν σαν να προέρχονται από τράπεζα ή άλλο οργανισμό και περιέχουν συνδέσμους ανακατεύθυνσης του χρήστη σε ιστοσελίδες που μοιάζουν με τις πραγματικές. Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τις ψεύτικες ιστοσελίδες και εισάγουν τις πληροφορίες του λογαριασμού τους, οι πληροφορίες αυτές γίνονται αμέσως διαθέσιμες στους δράστες της επιχείρησης «ψαρέματος», οι οποίοι μπορεί να δοκιμάσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό αμέσως μετά.

Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό σχέδιο, το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» θα αποτραπεί, αν οι μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν τις επίσημες, νόμιμες ιστοσελίδες των τραπεζών στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Το σχέδιο έχουν υπογράψει ήδη οι δέκα μεγαλύτερες κινέζικες μηχανές αναζήτησης, που δεσμεύτηκαν να καθοδηγούν τους χρήστες στους σωστούς ιστοτόπους. Μάλιστα, μερικές σκοπεύουν να βάλουν ένα εικονίδιο δίπλα από τις ιστοσελίδες τραπεζών που έχουν ελεγχθεί ως νόμιμες και ασφαλείς.
 

Σχόλια