Κίνα: “Μπλόκαραν” τη λειτουργία της Google λόγω του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος

0

Οι κυβερνητικές αρχές της Κίνας διέκοψαν τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών της Google, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής αναζήτησης, του Gmail και του Google Maps, εν όψει της 18ης Συνεδρίασης του Κομμουνιστικού Κόμματος για την εκλογή νέας ηγεσίας. Η λειτουργία των σχετικών υπηρεσιών αποκαταστάθηκε μετά από δωδεκάωρο «μπλοκάρισμα».

Η εταιρεία, από την πλευρά της εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η μη φόρτωση των ιστοσελίδων δεν οφείλεται σε δικό της τεχνικό σφάλμα, αν και παρέλειψε να αναφερθεί στις αιτίες που προκάλεσαν το γεγονός.    

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι επίσημες κρατικές αρχές της Κίνας εφαρμόζουν την τακτική της διαδικτυακής «λογοκρισίας». Το 2009 για πρώτη φορά επιβλήθηκε περιορισμός στην πρόσβαση στο YouTube, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Google. Μάλιστα, από το 2010 οι σχέσεις της Κίνας με την αμερικανική εταιρεία είναι ιδιαίτερα τεταμένες καθώς η δεύτερη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα επίθεσης (hacking)  και ως απάντηση, αφαίρεσε την Κινεζική γλώσσα από τη μηχανή αναζήτησης, παραπέμποντας στην έκδοση του Χονγκ Κόνγκ.

 

Σχόλια