Κίνα: Νόμος εμπόδιο στα σχέδια συγχώνευσης Microsoft-Yahoo

0

Αντιμονοπωλιακός νόμος, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, ενδέχεται να ανατρέψει τα σχέδια της Microsoft για την εξαγορά της Yahoo, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς.
Ο νόμος καθιστά την Κίνα σε ρυθμιστικό παράγοντα με τη συγκατάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχει στην κινεζική ηγεσία την εξουσία να αξιολογεί και να ελέγχει τις προσπάθειες εξαγοράς εταιρειών κινεζικών συμφερόντων από ξένες εταιρείες και στρατηγικούς επενδυτές.
Στόχος της κυβέρνησης της Κίνας είναι να διενεργεί ενδελεχείς ελέγχους για τις συνέπειες των μελλοντικών εξαγορών στην εθνική ασφάλεια της χώρας.
Το 2005, η Yahoo αγόρασε το 39% των μετοχών της μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba.
«Η Alibaba είναι μεγάλο δέλεαρ για τη Microsoft και είναι και ένας από τους λόγους που επιδιώκει τη συγχώνευση με τη Yahoo», σχολιάζει ο Λάρι Ντίγκναν του ιστολογίου για τεχνολογικά θέματα ZDNet.
Η κινεζική εταιρεία δε συμφωνεί με την εν λόγω εξαγορά και αναζητεί ήδη αγοραστές για να πάρουν πίσω το μετοχικό μερίδιο που έχασε από τη Yahoo και να ανακτήσει την ανεξαρτησία της.

Σχόλια