Κίνα: Χαλάρωση των ελέγχων στο διαδίκτυο υπό προϋποθέσεις

0

Σε χαλάρωση των δρακόντειων μέτρων κατά της παράνομης ανταλλαγής αρχείων βίντεο στο διαδίκτυο προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Κίνας.

Η κινεζική ηγεσία ανακοίνωσε ότι οι ξένες εταιρείες ανταλλαγής αρχείων βίντεο θα μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα εφόσον συμμορφωθούν με τους κανόνες που υιοθετήθηκαν την περασμένη Πέμπτη.

«Οι εταιρείες, οι οποίες λειτουργούσαν νόμιμα πριν από την καθιέρωση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου και οι οποίες συνεχίζουν να μην παραβιάζουν τους νόμους και τις ρυθμίσεις, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν», αναφέρει ανακοίνωση των υπουργείων Πληροφοριών και Διαχείρισης των Κρατικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Επικοινωνίας της Κίνας.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο, προβλέπει διεύρυνση των ελέγχων περιεχόμενου στο διαδίκτυο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η ρυθμιστική αρχή δεν είναι πρόθυμη να εφαρμόσει κατά γράμμα τους νέους κανόνες φοβούμενη τυχόν απώλειες από την εν λόγω πολλά υποσχόμενη βιομηχανία.

Το μείζον και αναπάντητο ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει η ρυθμιστική αρχή να ελέγξει τα ερασιτεχνικά βίντεο. Οι δημιουργοί ορισμένων τέτοιων βίντεο στην Κίνα έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εμμονή της κινεζικής ηγεσίας που θέλει όλα τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης να ανήκουν στο κράτος.

Σχόλια