Κίνδυνος εκβιασμών από απώλεια προσωπικών δεδομένων στην RAF

0

Τον κίνδυνο εκβιασμών αντιμετωπίζουν αξιωματούχοι της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) μετά την απώλεια εγγράφων με εμπιστευτικές πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα, σε ένα περιστατικό που κρατήθηκε μυστικό από τις βρετανικές αρχές.

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο χάθηκαν στοιχεία για δεκάδες χιλιάδες στελέχη της RAF, αλλά δεν υπήρξε τότε καμία αναφορά και καμία ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς ή το κοινοβούλιο.

Το υπουργείο προσθέτει ότι οι δίσκοι με τα δεδομένα φυλάσσονταν σε ασφαλή περιοχή.

Μέσα στο υλικό υπήρχαν αρχεία με ευαίσθητα δεδομένα, όπως χρέη και αναφορές για χρήση ναρκωτικών, για το ποινικό μητρώο των στελεχών, για εξωσυζυγικές σχέσεις και άλλα ζητήματα. Τα στοιχεία χρησιμοποιούνταν στη διαδικασία χορήγησης άδειας χειρισμού απόρρητων πληροφοριών.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι έχει ειδοποιήσει όσους επηρεάζονται από την απώλεια.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός περιστατικών απώλειας δεδομένων από τις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας και από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Μόνο το υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει το 2008 ότι έχασε εκατοντάδες φορητούς υπολογιστές, πολλοί από τους οποίους περιείχαν και ευαίσθητα δεδομένα.