Κίνδυνος χάκινγκ σε υπολογιστές με Windows XP

0

Η Microsoft έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει, ότι στις 8 Απριλίου σταματά την τεχνική υποστήριξη και τις ενημερώσεις ασφαλείας για το παλαιότερο λειτουργικό σύστημά της, Windows XP,  με ανησυχία ενδεχόμενων κυβερνοεπιθέσεων, σε όσους τα διατηρήσουν.

Το συγκεκριμένο λογισμικό «τρέχει» σήμερα σε σχεδόν έναν στους τρεις προσωπικούς υπολογιστές των σπιτιών και των γραφείων του πλανήτη, αλλά και σε πολλά τραπεζικά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ).

H μεγάλη εταιρία κυβερνοασφάλειας, Symantec εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συστήνει στους χρήστες Windows XP να αναβαθμίσουν το λειτουργικό τους σύστημα το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, προειδοποιεί, ότι μετά τις 8 Απριλίου πολλά μηχανήματα ΑΤΜ θα κινδυνεύουν πλέον περισσότερο από ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν στους χρήστες να μην χρησιμοποιούν μετά τις 8 Απριλίου τους υπολογιστές τους με ΧΡ για (online) συναλλαγές με τράπεζες, αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα και γενικά ανταλλαγές ευαίσθητων προσωπικών και επαγγελματικών δεδομένων.

Η αμερικανική εταιρία επισημαίνει επίσης, ότι οι κυβερνοεγκληματίες ήδη στοχεύουν τα ΑΤΜ με ολοένα πιο εξελιγμένους μηχανισμούς. Συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στο Μεξικό επιτρέπει πλέον στους χάκερ να στέλνουν εξ αποστάσεως, μέσω κινητού τηλεφώνου,  SMS στο παραβιασμένο ATM και έπειτα να πηγαίνουν στο μηχάνημα και να συλλέγουν τα μετρητά.

Τα σύγχρονα ATM, σύμφωνα με τη Symantec, έχουν αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τέτοιου είδους επιθέσεις όμως τα παλαιότερα που λειτουργούν ακόμη με Windows XP, μπορεί να αποτελέσουν στόχο για τους χάκερ.

 

Σχόλια