Κινητοποίηση για προστασία των καταναλωτών από παράνομες χρεώσεις σε εφαρμογές τηλεφώνων

0

Προειδοποιήσεις απευθύνει στους καταναλωτές η Phonepayplus – η ανεξάρτητη Αρχή που ρυθμίζει το καθεστώς αγορών προϊόντων ή υπηρεσιών με χρέωση του λογαριασμού τηλεφώνου- για υψηλές και παράνομες χρεώσεις που επιβάλλουν ορισμένες εφαρμογές. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο εφαρμογές σε smartphones  που χρέωναν στους χρήστες 4,5 λίρες για χρήση της υπηρεσίας, χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεσή τους. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό η ανεξάρτητη αρχή διέταξε την άμεση αφαίρεση των εφαρμογών
από την αγορά.

Το περιστατικό ωστόσο λειτούργησε θετικά, διότι ενθάρρυνε την Phonepayplus να κινητοποιήσει τους χρήστες για αυξημένη εγρήγορση και να πιέσει για αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο που να διασφαλίζει πληρέστερα τα καταναλωτικά δικαιώματα των χρηστών. Για την προστασία απέναντι σε εμπόρους με ληστρικές διαθέσεις, η αρχή προτείνει πιο αυστηρό έλεγχο στην πληκτρολόγηση προσωπικών κωδικών, σαφέστερες οδηγίες όταν ζητείται η αποδοχή όρου χρέωσης καθώς και αναλυτική περιγραφή των επιμέρους ποσών της εκάστοτε χρέωσης.

Στόχος είναι ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα συμβιβάζει τη μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των υπηρεσιών –αίτημα τόσο των καταναλωτών όσο και των κατασκευαστών- με την επαρκή ενημέρωση και την αποφυγή παραπλάνησης ενηλίκων και ανηλίκων. Η ρυθμιστική αρχή σκοπεύει να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους κατασκευαστές για τη βελτιστοποίηση των προβλέψεων του νόμου και δηλώνει αποφασισμένη να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες που επιμένουν στις βλαπτικές για την ψηφιακή οικονομία αθέμιτες χρεώσεις.

Σχόλια