Κλείσιμο της ιστοσελίδας file-sharing Megaupload και δίωξη κατά των ιδρυτών του

0

Σε εθνικό στόχο φαίνεται ότι έχουν αναγάγει οι ΗΠΑ τη μάχη κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο. Οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν προχθές μία από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες ιστοσελίδες file-sharing, το Megaupload.com, ενώ άσκησαν διώξεις για πολλαπλές παραβιάσεις νόμων στους δύο ιδρυτές της.
Οι ιδρυτές της ιστοσελίδας Kim Dotcom και Mathias Ortman συνελήφθησαν στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας μαζί με άλλους δύο υπαλλήλους της εταιρείας. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους συνιδρυτές περιλαμβάνουν σύσταση οργάνωσης για παράνομες δραστηριότητες, παραβίαση της νομοθεσίας πνευματικής ιδιοκτησίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο εισαγγελέας που άσκησε τη δίωξη επεσήμανε ότι η ζημιά που προκλήθηκε στους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων από διαφυγόντα κέρδη υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια δολάρια.
«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις προσβολής του copyright. Η δίωξη έχει στο στόχαστρο την κατάχρηση μιας ιστοσελίδας ανάρτησης περιεχομένου με σκοπό τη διευκόλυνση και τέλεση αδικημάτων προσβολής της πνευματικής ιδιοκτησίας», ανέφερε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου έχουν εκδοθεί πάνω από είκοσι εντάλματα έρευνας σε εννέα χώρες, ενώ έχουν κατασχεθεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. «Οι δράστες φαίνεται ότι πλήρωναν χρήστες τους οποίους γνώριζαν για να ανεβάζουν links σε ιστοσελίδες παράνομου κατεβάσματος ταινιών. Υποστηρίζοντας ενεργά τρίτες ιστοσελίδες που αναρτούσαν πειρατικά αρχεία, οι δράστες δεν χρειάζονταν να αναρτήσουν τέτοιο υλικό στο  δικτυακό τόπο του Megaupload», επεσήμανε ο εισαγγελέας.
Προτού σταματήσει τη λειτουργία του, το megaupload.com έβγαλε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η δράση του ήταν νόμιμη. «Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των αρχείων που ανεβάζουν οι χρήστες στο megaupload είναι νόμιμη. Είμαστε εδώ για να μείνουμε. Αν η βιομηχανία θεάματος θέλει να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητά μας, είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε ένα διάλογο. Έχουμε κάποιες καλές ιδέες και μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας», έγραφε.
Εκδηλώνοντας τη δυσαρέσκειά της για το κλείσιμο του megaupload.com η ομάδα χάκερ-ακτιβιστών, Anonymous, έθεσε προσωρινά εκτός λειτουργίας τις ιστοσελίδες των FBI και Motion Picture Association of America. 
 

Σχόλια