Κοινή διεθνής δράση για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος

0

Κοινή δράση για την καταπολέμηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο αναλαμβάνουν το EC3, Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, η TaskForce της Ε.Ε. για το Κυβερνοέγκλημα, το FBI και η βρετανική Εθνική Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, NCA.

Συνεργαζόμενες οι διωκτικές αρχές συστήνουν την J-CAT (Joint Cybercrime Action Taskforce) η οποία θα αναλάβει τον διεθνή συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων που ερευνούν υποθέσεις εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου.

Η J-CAT λειτουργούσε ήδη πιλοτικά επί έξι μήνες. Μέχρι τώρα στην J-CAT συμμετέχουν αστυνομικοί από την Αυστρία, τον Καναδά, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αυστραλία και η Κολομβία έχουν επίσης δεσμευτεί να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Μεταξύ άλλων, η J-CAT θα διερευνά υποθέσεις που αφορούν την δημιουργία malware (κακόβουλου λογισμικού), την διάδοσή του, την δημιουργία botnet, την διενέργεια εγκλημάτων κατά παραγγελία (Crime as a Service), τις απάτες μέσω διαδικτύου, την δημιουργία trojan για την υποκλοπή στοιχείων εισόδου σε υπηρεσίες e-banking, την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δίκτυα και άλλα εγκλήματα.

Η J-CAT θα συνεργάζεται στενά και με την CERT-ΕΕ, την ομάδα της ΕΕ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στην πληροφορική. Επικεφαλής της ομάδας J-CAT θα είναι ο Andy Archibald, Deputy Director της βρετανικής NCA.
 

Σχόλια