Κοινοτική οδηγία για την προστασία του ερυθρού τόνου

0

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν αυστηρότερα όρια αλιείας και νέους κανονισμούς για την προστασία του απειλούμενου ερυθρού (γαλαζόπτερου) τόνου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα όρια για την αλιευτική περίοδο που ξεκινά στις 15 Απριλίου «παγώνουν» στα επίπεδα της περιόδου 2007-2008, ενώ από το 2011 θα μειωθούν περαιτέρω.

Οι κανονισμοί για την αλιεία ερυθρού τόνου ως αναψυχή γίνονται πιο αυστηροί ενώ παράλληλα ενισχύονται οι μηχανισμοί επιτήρησης και ελέγχου της βιομηχανικής αλιείας. Ακόμα, οι εισαγωγές και εξαγωγές ερυθρών τόνων που αλιεύονται εκτός του συστήματος ποσοστώσεων θα απαγορεύονται.

«Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις» ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

Τα μέτρα βασίζονται στις συστάσεις που εξέδωσε το Νοέμβριο η Διεθνής Επιτροπή για την Διατήρηση των Θυννοειδών Ατλαντικού (ICCAT), ένας φορέας που ενώνει τις 46 χώρες που δραστηριοποιούνται στην αλιεία τόνου σε μεγάλη κλίμακα.

Ο ερυθρός τόνος βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης από τη Μεσόγειο και είναι πλέον ένα από τα ακριβότερα ψάρια του κόσμου, με τιμές που μπορεί να ξεπερνούν τα 200 δολάρια το κιλό στη χονδρική.

Σχόλια