Κομισιόν: Επίσημες κατηγορίες κατά της Google για αθέμιτο ανταγωνισμό

0

 

Έπειτα από πενταετή έρευνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε, την περασμένη Τετάρτη, επίσημες κατηγορίες κατά της Google, ισχυριζόμενη ότι ο τεχνολογικός κολοσσός καταχράται της δεσπόζουσας θέσης του στην αγορά, παραποιώντας τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης, ώστε να ευνοούνται τα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης, γνωστοποιήθηκε η διεξαγωγή νέας έρευνας, για διαπίστωση τυχόν παραβιάσεων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων Android. 

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, ανακοίνωσε την αποστολή Κοινοποίησης των Αιτιάσεων (Statement of Objections) στην τεχνολογική εταιρεία, η οποία μπορεί να αντικρούσει τις κατηγορίες εντός 10 εβδομάδων. Η Google αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους 6.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η Επιτροπή έχει την ευχέρεια επιβολής προστίμου 10% επί των ετησίων κερδών των εταιρειών οι οποίες κρίνονται ένοχες αντιμονοπωλιακών πρακτικών. Επίσης, η Επιτροπή μπορεί να απαιτήσει ακόμη και ριζικές αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές της Google.

“Η δεσπόζουσα θέση καθεαυτή δεν αποτελεί πρόβλημα. Όμως, οι εταιρείες αυτές έχουν ευθύνη να μην καταχρώνται την ισχυρή θέση που κατέχουν στην αγορά, περιορίζοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό”, δήλωσε η M. Vestager.
 
Με ανάρτηση στο επίσημο ιστολόγιο της εταιρείας, η Google ανακοίνωσε ότι διαφωνεί εντόνως με τις αιτιάσεις της Επιτροπής, και θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι τα προϊόντα της προάγουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δεν βλάπτουν τους καταναλωτές.