Κόντρα στο διαδίκτυο για συκοφαντική δυσφήμιση

0

Ο Γκρεγκ Μάρεϊ είναι πρώην πρέσβης της Βρετανίας στο Ουζμπεκιστάν και σήμερα δεινός επικριτής της πολιτικής των δυτικών δυνάμεων στην κεντρική Ασία, μέσω του ιστολογίου (μπλογκ) στο ίντερνετ.
Ήρθε σε διαδικτυακή κόντρα με το δισεκατομμυριούχο του Ουζμπεκιστάν και μεγαλομέτοχο της ποδοσφαιρικής ομάδος, Άρσεναλ, Αλίσερ Ουσμάνοφ. Η διαμάχη έχει προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας σχετικά με το χειρισμό των υποθέσεων συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω του ίντερνετ.
Οι δικηγόροι του δισεκατομμυριούχου άσκησαν πιέσεις στην εταιρεία Fasthost που φιλοξενεί ιστολόγια και κατάφεραν να «εξαφανίσουν» το μπλογκ του Μάρεϊ. Οι Βρετανοί δικηγόροι του Ουσμάνοφ κατήγγειλαν ότι τα άρθρα του Μάρεϊ ήταν παραπλανητικά και επιζήμια για τον πελάτη τους.
Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ιστολογίων έσπευσαν προς συμπαράσταση του Μάρεϊ ενώ κάποιοι άλλοι στάθηκαν στο πλευρό του γιατί ο αποκλεισμός του Βρετανού οδήγησε σε αυτόματο αποκλεισμό πολλών ιστοσελίδων που διέθεταν τον ίδιο πάροχο ίντερνετ.
Η «καθαρή» αξία της περιουσίας του Ουσμάνοφ υπολογίζεται σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια λίρες. Τα πρόσφατα καταγγελτικά δημοσιεύματα αναφέρονται στα οκτώ χρόνια που πέρασε ο Ουζμπέκος δισεκατομμυριούχος σε φυλακές της Μόσχας. Σε μία από τις καταχωρήσεις στο ιστολόγιο του, ο Μάρεϊ υποστηρίζει ότι ο Ουσμάνοφ, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, μπήκε στην ομάδα των Ρώσων ολιγαρχών που πλούτισαν την περίοδο των χαωδών ιδιωτικοποιήσεων επί προεδρίας Γέλτσιν.
Ο 53χρονος ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Kommersant», της αυτοκρατορίας των μεταλλωρυχείων «Gazmetall» και συνιδιοκτήτης της «Metalloinvest» έχει τη φήμη του σκληρού επιχειρηματία μεταξύ των ολιγαρχών και υπολογίζεται ότι είναι ο 18ος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας.
Οι δικηγόροι του Ουσμάνοφ εμμένουν ότι ο πελάτης τους ήταν πολιτικός κρατούμενος και ότι του έχει δοθεί χάρη για τα αδικήματα για τα οποία είχε καταδικαστεί. Η χάρη δόθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουσμάνοφ έγινε αμέσως μετά γενικός διευθυντής Gazprominvestholding, του παρακλαδιού της κρατικής Gazprom.
Με αίτημα του Ουσμάνοφ, η νομική εταιρεία Schillings κινήθηκε κατά οπαδών της Άρσεναλ που επανέλαβαν τις κατηγορίες του Μάρεϊ μέσω ιστοσελίδων και ιστολογίων.
Ο Μάρεϊ δήλωσε ότι δεν είχε καμία επαφή με τους δικηγόρους της Schillings και κάλεσε τον Ουσμάνοφ να τον μηνύσει για να κρίνει η δικαιοσύνη εάν έχει τελικά δίκιο ή όχι.
Οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ και οι εταιρείες που φιλοξενούν ιστολόγια «φοβούνται τις υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης στο ίντερνετ εξαιτίας του δικαστικού προηγούμενου που έθεσε η υπόθεση ‘Godfrey εναντίονDemon Internet’ το 1999», αναφέρει το μπλογκ για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας, Register.
«Σε αυτήν την υπόθεση ο πάροχος υπηρεσιών ίντερνετ κλήθηκε να πληρώσει 15.000 λίρες σε αποζημίωση γιατί δεν αφαίρεσε εγκαίρως δυσφημιστικά σχόλια. Ωστόσο, με μια νέα εξέλιξη το 2002 οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ηλεκτρονικό εμπόριο προστατεύει εν μέρει τους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ εάν συμμορφωθούν εγκαίρως με τα αιτήματα όσων θεωρούν ότι δυσφημίζονται», καταλήγει το Register.

Σχόλια