Κριτική κατά της ACTA και από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

0

Πληθαίνουν οι φωνές κατά της πολυδιαφημισμένης συμφωνίας ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), που επιδιώκει την εναρμόνιση των εθνικών αντιμετωπίσεων διακίνησης πειρατικών προϊόντων προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου. Σε δημόσια δήλωση στη γερμανική τηλεόραση ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz προστέθηκε στους πολέμιους της συμφωνίας.

«Δεν νομίζω ότι είναι επαρκής στην παρούσα μορφή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Schulz, τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν κρατά ισορροπίες μεταξύ προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και των αυτοτελών δικαιωμάτων των χρηστών του διαδικτύου.

Η συμφωνία αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνιο. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι δεν θα προσθέσει άλλες διατάξεις στη σχετική νομοθεσία, απλώς θα συμβάλλει στην εναρμόνιση των μέτρων προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Μέχρι στιγμής η ACTA έχει υπογραφεί από 22 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Μεγάλη Βρετανία. Πολλές χώρες ανέβαλαν την επικύρωση της συμφωνίας, έως ότου γίνουν νέες διαπραγματεύσεις.

Σχόλια