Κυβερνητική εκστρατεία κατά της διαδικτυακής πειρατείας στη Μεγάλη Βρετανία

0

Σε μια φορτισμένη ομιλία που έδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ στην Βασιλική Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (Royal Television Society) απηύθυνε κάλεσμα σε επιχειρήσεις του διαδικτύου, διαφημιστικές και εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών λογαριασμών να αποκόψουν τη σύνδεσή τους με ιστοσελίδες που διακινούν πειρατικό περιεχόμενο.. Έθεσε μάλιστα τον πήχη ψηλά, ζητώντας από την Google να αφαιρέσει τυχόν πειρατικές ιστοσελίδες από τα αποτελέσματα αναζητήσεων.

Ο Χαντ επέμεινε ότι η παράνομη διανομή υλικού που κατά τα λοιπά καλύπτεται από τις διατάξεις για την πνευματική ιδιοκτησία (copyrighted content) συνιστά εν ευρεία έννοια κλοπή και ευθεία επίθεση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες των δημιουργών. Παραλλήλισε μάλιστα τη λειτουργία της διαδικτυακής αγοράς με εκείνη του γνωστού λονδρέζικου εμπορικού δρόμου High Street, λέγοντας ότι, όπως απαγορεύεται το άνοιγμα καταστημάτων με απομιμήσεις αυθεντικών προϊόντων, έτσι θα πρέπει και στο ίντερνετ να μην επιτρέπεται η πρόσβαση σε τέτοιες ιστοσελίδες.

Η ρητορική του Υπουργού Πολιτισμού μαρτυρά την γενικότερη στάση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση πάνω στο θέμα. Στο τέλος της θητείας του τωρινού Κοινοβουλίου, δηλαδή το 2015, προγραμματίζεται η ψήφιση του Νόμου για τις Επικοινωνίες (Communications Act) που θα υλοποιήσει μερικές από τις εξαγγελίες του Χαντ και θα συμπληρώσει τις ρυθμίσεις του υπάρχοντος νομοθετήματος για την ψηφιακή οικονομία (Digital Economy Act). Μερικές από τις σκοπούμενες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος είναι η θεσμοθέτηση σώματος -κατά το πρότυπο του Ιδρύματος για τον Έλεγχο του Διαδικτύου (Internet Watch Foundation)- που θα εντοπίζει τα πειρατικά σάιτ, και η διευκόλυνση της δικαστικής διαδικασίας στις συγκεκριμένες διαφορές, για να υπάρχει αμεσότερη αντίδραση. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ευθύνη των μηχανών αναζήτησης, των διαφημιστικών και των εταιρειών πιστωτικών λογαριασμών, να αφαιρέσουν τις πειρατικές ιστοσελίδες από τα αποτελέσματά τους, να μην συνεργάζονται διαφημιστικά με αυτά και να μην προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους αντίστοιχα.

Επειδή κατονομάστηκε από τον Υπουργό στην ομιλία του σχετικά με τις αλλαγές, η Google απάντησε διαμέσου των εκπροσώπων της, ότι κρίνει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο επαρκές, εφόσον ο δημιουργός που αντιλαμβάνεται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας που του ανήκει μπορεί –χωρίς να χρειάζεται δικαστική απόφαση-να ειδοποιήσει την εταιρεία, ώστε να αφαιρεθεί το πειρατικό σάιτ από τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να αφαιρεί πειρατικά σάιτ από τα αποτελέσματα αναζήτησης προληπτικά, όπως φαίνεται να θέλει η κυβέρνηση.

Σχόλια