Κυβερνοεπίθεση στη Λιθουανία

0

Στα πρωτοσέλιδα περίπου 300 δικτυακών τόπων της Λιθουανίας εμφανίστηκε η κόκκινη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, σε μια κυβερνοεπίθεση που ξεσπά εν μέσω της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στη χώρα της Βαλτικής και τη Ρωσία.
Όπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Λιθουανίας, η ενορχηστρωμένη επίθεση έπληξε τους δικτυακούς τόπους εταιρειών αλλά και πολλών κρατικών φορέων, όπως η εθνική επιτροπή ηθικής και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Εκτός από την εικόνα της σοβιετικής σημαίας, οι παραποιημένες ιστοσελίδες εμφανίζουν και συνθήματα κατά της Λιθουανίας.
Οι σχέσεις της Λιθουανίας με τη Ρωσία έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η κυβέρνηση του Βίλνιους υιοθετεί σκληρότερη στάση σε μια σειρά από διμερή θέματα.
Τον Απρίλιο, η Λιθουανία μπλόκαρε μονομερώς την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία για νέα συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης. Το Βίλνιους τελικά ήρε το βέρο τον Μάιο όταν οι Βρυξέλλες συμφώνησαν με την απαίτησή του να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις ορισμένα ευαίσθητα θέματα, όπως η ενεργός συνεργασία της Ρωσίας στην ενεργειακή ασφάλεια.
Το 2006, όταν η Λιθουανία αποφάσισε να πουλήσει το μόνο διυλιστήριο πετρελαίου που κατείχε σε ένα πολωνικό όμιλο, αντί σε ρωσική εταιρεία, η ροή πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού «Ντρούζμπα» διακόπηκε, υποτίθεται λόγω εργασιών συντήρησης.
Το Βίλνιους απαιτούσε επίσης από την ΕΕ να πιέσει τη Ρωσία για προσαγωγή στη δικαιοσύνη μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Σοβιετικής Ένωσης που συμμετείχαν σε αιματηρές απόπειρες καταστολής του κινήματος ανεξαρτησίας.
Πριν από μερικές εβδομάδες, η Λιθουανία εξόργισε ακόμα περισσότερο τη Ρωσία όταν η Βουλή ψήφισε να απαγορευτεί η δημόσια ανάρτηση ναζιστικών και σοβιετικών συμβόλων, όπως η κόκκινη σημαία.
Το διαδικτυακό χτύπημα κατά κατά της Λιθουανίας θυμίζει την αντίστοιχη μαζική κυβερνοεπίθεση που έπληξε πέρυσι τη γειτονική Εσθονία, όταν η κυβέρνηση της χώρας απομάκρυνε από την πρωτεύουσα Ταλίν ένα μνημείο του Κόκκινου Στρατού.

Σχόλια