Κυρώσεις σε Βρετανό δικηγόρο που εκφόβιζε αθώους πολίτες ως δράστες file-sharing

0

Ο Andrew Crossley ξεκίνησε την επιχείρηση εξαπάτησης των καταναλωτών το Μάιο του 2009. Συνολικά έστειλε περίπου είκοσι χιλιάδες επιστολές σε καταναλωτές που υποτίθεται κατέβαζαν πορνογραφικό υλικό ή άλλα αρχεία. Ως αποστολέας εμφανιζόταν η εταιρεία του ACS:Law, η οποία φαινόταν να εκπροσωπεί την MediaCAT, ένωση δικαιούχων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το περιεχόμενο της επιστολής ήταν εκφοβιστικό, καθώς ο καταναλωτής απειλούνταν με δίκη, αν δεν συμφωνούσε να καταβάλλει στην ένωση το ποσό των 500 λιρών.

Την επιχείρηση ξεσκέπασε η Ένωση Καταναλωτών “Which” κατόπιν καταγγελιών από πολίτες που διαμαρτύρονταν ότι κατηγορήθηκαν αδίκως. Τότε, κινήθηκε διαδικασία από την Αρχή Δεοντολογικής Συμπεριφοράς Δικηγόρων (Solicitors’ Regulation Authority – SRA), με την κατηγορία της κατάχρησης δικηγορικής ιδιότητας με σκοπό την εξαπάτηση των πολιτών και υπονόμευσης κύρους του νομικού επαγγέλματος. Αποτέλεσμα ήταν να του αφαιρεθεί η άδεια άσκησης του επαγγέλματος για δύο χρόνια και να υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 76.326.55 λιρών.

«Κάποιοι από αυτούς που έλαβαν τις επιστολές ήταν ευάλωτα μέλη της κοινωνίας και η όλη διαδικασία τους προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Ελπίζουμε ότι η περίπτωση του Crossley θα λειτουργήσει σαν προειδοποίηση και για άλλους. Οι δικηγόροι επιτελούν σημαντικό έργο στην κοινωνία και έχουν, συνεπώς, υποχρέωση να συμπεριφέρονται με ακεραιότητα, ανεξαρτησία και προς όφελος των συμφερόντων των πελατών τους», σχολίασε εκπρόσωπος του SRA.

Ο James Bench, ιδρυτής της ομάδας “Being Threatened” με σκοπό την υποστήριξη καταναλωτών που έλαβαν επιστολή από την ACS:Law δήλωσε ικανοποιημένος με την έκβαση της πειθαρχικής διαδικασίας. «Η απόφαση θα ικανοποιήσει όλους τους αθώους πολίτες, τους οποίους ο Crossley ανενδοίαστα εκφόβισε στο πλαίσιο του εγχειρήματός του», σχολίασε. Ο Crossley δήλωσε ότι έχει υποφέρει αρκετά για αυτό που έκανε, καθώς εξαιτίας της υπόθεσης έχει χρεωκοπήσει, έχει διαλύσει την δεκαπενταετή σχέση με τη σύντροφό του και κινδυνεύει να του κατασχεθεί και το σπίτι.

 

Σχόλια