Λευκορωσία: Νέα μέτρα λογοκρισίας στο διαδίκτυο

0

Σε περίπτωση που κάποιος ιστότοπος δεν δηλωθεί στην αρμόδια αρχή της χώρας, θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμο ενός εκατομμυρίου λευκορωσικών ρουβλίων, που αντιστοιχεί σε περίπου 96 ευρώ. Η δήλωση αφορά όλες τις λευκορώσικες ιστοσελίδες, εμπορικού ή άλλου χαρακτήρα, ώστε να έχουν στο εξής την κατάληξη .by αντί για .com ή .ru. Επιπλέον, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο υποχρεώνονται να ταυτοποιούν στο εξής τους χρήστες με το σκεπτικό ότι μπορεί να χρειαστεί σε ενδεχόμενη αστυνομική έρευνα.

Τα μέτρα αυτά ευθυγραμμίζονται με ομιλία αντίστοιχου περιεχομένου που είχε δώσει ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο την 1η Φεβρουαρίου 2010. Τότε, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις δημοσιογράφων και αντιπολίτευσης, όταν δήλωσε ότι σκοπεύει να ελέγξει πλήρως την κίνηση στο διαδίκτυο. «Τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα υλοποιούν το κυβερνητικό σχέδιο για εκτεταμένο έλεγχο του περιεχομένου που αναρτάται στο διαδίκτυο και περιορισμό των δυνατοτήτων πρόσβασης σε ξένες ιστοσελίδες. Αρμόδια αρχή θα είναι το Λειτουργικό και Διαχειριστικό Κέντρο OAC, που θα ελέγχεται από τον Πρόεδρο. Πρόκειται ολοφάνερα για λογοκρισία υποκινούμενη από τα πάνω», ανέφερε ανακοίνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF – Reporters sans Frontieres). Στην επίσημη έκθεση της οργάνωσης για το 2011, η Λευκορωσία κατετάγη 154η σε κατάταξη 178 κρατών για την ελευθερία του Τύπου.

Στη Λευκορωσία δεν λειτουργούν πλέον μη κρατικά ελεγχόμενοι ραδιοφωνικοί ή τηλεοπτικοί σταθμοί, και το διαδίκτυο αποτελεί τη μόνη πηγή ανεξάρτητης ενημέρωσης για το 46.2 τοις εκατό των πολιτών. Ο τρόπος φιλτραρίσματος, που ισχύει εδώ και λίγες μέρες, γίνεται στη βάση πολύ ασαφών κριτηρίων, θέτοντας εκτός για παράδειγμα σελίδες που προωθούν τον “εξτρεμισμό”. Με βάση αυτό το τελευταίο κριτήριο, έχουν ήδη απαγορευθεί σατιρικά μπλογκς και sites ενημέρωσης, όπως το Chapter’97.

Σχόλια