Λήγει η διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα του εθνικού ύμνου της Νότιας Κορέας

0

Με τη δωρεά των πνευματικών δικαιωμάτων επί του εθνικού ύμνου της Νοτίου Κορέας από την οικογένεια του συνθέτη στο λαό της χώρας έληξε η διαμάχη σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών μέσω του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα προέκυψε όταν η κυβέρνηση της χώρας έκανε λόγο για παράβαση της πνευματικής ιδιοκτησίας λόγω της ευρείας χρήσης του ύμνου μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, η χρήση μουσικών κομματιών σε ιστοσελίδες χωρίς την άδεια του δημιουργού τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση και χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει έως τα 37.000 ευρώ.

Τελικά, η χήρα του Αν Εκ Τάι, που συνέθεσε τον εθνικό ύμνο το 1935, έθεσε τέλος στην υπόθεση, δωρίζοντας τα δικαιώματα στο λαό, ύστερα μάλιστα από εκστρατεία που ξεκίνησαν στο διαδίκτυο χιλιάδες Κορεάτες ζητώντας την ελεύθερη χρήση του ύμνου.

Σημειώνεται ότι η χήρα του Αν Εκ Τάι έπαιρνε μέχρι και 6.000 ευρώ ετησίως προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιείται ο εθνικός ύμνος σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Σχόλια