Λουκέτο σε ισπανική ιστοσελίδα με πειρατικά τραγούδια μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη

0

Μία από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες παροχής αρχείων τραγουδιών, η ισπανική weblisten.com, έκλεισε μετά από πολυετή διαμάχη με τις δισκογραφικές εταιρίες. Η ιστοσελίδα λειτουργούσε από το 1997 και προσέφερε τη δυνατότητα αποθήκευσης απεριόριστου αριθμού μουσικών αρχείων έναντι 40 δολαρίων μηνιαίως.

Ωστόσο, οι δισκογραφικές εταιρίες δεν άργησαν να φέρουν την εταιρία ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης για παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Αντίθετα, η weblisten.com υποστήριζε ότι νομίμως προσφέρει στους συνδρομητές της τα μουσικά αρχεία, καθώς έχει την απαραίτητη προς τούτο άδεια.

Τελικά, σύμφωνα με την διεθνή ομοσπονδία της μουσικής βιομηχανίας (IFPI) που εκρποσώπησε τις δισκογραφικές εταιρίες στο δικαστήριο, η εταιρία παραδέχτηκε ότι παραβίαζε τα δικαιώματα των δημιουργών με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του website. Ανώτατο στέλεχος της ομοσπονδίας τόνισε ότι παρά τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης από το ισπανικό δικαστήριο, κατέστη σαφές πως δεν είναι δυνατή η προσφορά μουσικών κομματιών στο διαδίκτυο χωρίς την άδεια όλων των συντελεστών που τη δημιούργησαν.