Μ. Βρετανία: Νομιμοποίηση της μεταφοράς αρχείων σε αποθηκευτικά μέσα

0

Η Βρετανία σχεδιάζει να νομιμοποιήσει κάτι που πολλοί από τους πολίτες της έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια ως καθημερινή πρακτική, πιθανότατα χωρίς να γνωρίζουν ότι παραβίαζαν τη σχετική νομοθεσία: Την  αντιγραφή μουσικής ή ταινιών από δίσκους ή DVD σε άλλες συσκευές αποθήκευσης, όπως π.χ. τα iPods.

Η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τη λεγόμενη μετατόπιση μορφής αρχείων ( σε CD, iPOD κ.α), στα πλαίσια ευρείας αναθεώρησης του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο εναρμονισμός με τις τρέχουσες ψηφιακές εξελίξεις στην Μεγάλη Βρετανία αποτελούσε  επιτακτική ανάγκη, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης η μετατόπιση μορφής αρχείων επιτρέπεται εδώ και πολύ καιρό.

“Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λέμε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αγκαλιάσουν την τεχνολογία, αλλά στη συνέχεια να μην επιτρέπουν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν καθημερινά  την τεχνολογία για να αναπαράγουν έργα που έχουν πληρώσει”, δήλωσε ο VinceCable, (Γραμματέας Επιχειρηματικότητας).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αντιγραφή για προσωπική χρήση, κατά κανόνα, επιτρέπεται βάσει της διάταξης «νόμιμης χρήσης» του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Σε πολλές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, η ιδιωτική αντιγραφή της μουσικής αντιμετωπίζεται από την πολιτεία ως νόμιμη, με τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τα έσοδα από την επιβολή φόρων κατά την πώληση κενών CD ή άλλων συσκευών αποθήκευσης, για να αποζημιώσουν τους δημιουργούς.

Σχόλια