Μ. Βρετανία: Ο Κάμερον θετικός στα “φίλτρα προστασίας” από ακατάλληλο περιεχόμενο

0

Τα φίλτρα για την προστασία των παιδιών από την παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο χαιρέτισε σε συνέντευξή του, ο Ντέηβιντ Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σταματήσουν τα παιδιά να «σκοντάφτουν πάνω σε σκληρή πορνογραφία».

Μία εβδομαδα πριν, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου δήλωσαν ότι είναι δυνατό να μπλοκαριστεί η προσβαση σε τέτοιο υλικό, με εφαρμογή φίλτρων. Πριν από λίγες μέρες, η Google και η Microsoft ανακοίνωσαν ότι 100.000 όροι αναζήτησης, είναι δυνατόν να μπλοκάρουν παράνομο υλικό πορνογραφίας.

Με το πρόγραμμα δεν συμφωνεί ο Jim Gamble, επικεφαλής του Κέντρου για την Παιδική Εκμετάλλευση και την Προστασία στο Διαδίκτυο (Ceop), ο οποίος υποστήριξε ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση και αποτελεσματικότητα, καθώς οι παιδόφιλοι δεν χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης προκειμένου να εντοπίσουν σχετικό υλικό αλλά προτιμούν “σκοτεινές πλευρές” του ίντερνετ σε δίκτυα “peer-to-peer” (εφαρμογές διαμοιρασμού περιεχομένου).

Ο Gamble υποστήριξε ότι οι μηχανές αναζήτησης διέθεταν ήδη κλείδωμα σε ακατάλληλο περιεχόμενο και η κίνηση που ανακοινωθηκε δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια επιπλέον κίνηση σε κάτι που ήδη συμβαίνει.

Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, οι πάροχοι που διαθέτουν το μεγαλύτερο έλεγχο της αγοράς όπως η Sky, η Virgin, η BT και η TalkTalk, συμφώνησαν ήδη να διαθέσουν τα “φίλτρα” στους συνδρομητές τους.