Μακροχρόνια προσπάθεια της CIA να παρακάμψει τις ρυθμίσεις ασφαλείας των συσκευών της Apple

0

Οι αναλυτές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ προσπαθούσαν σχεδόν για μια δεκαετία να παρακάμψουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας των συσκευών της Apple, με σκοπό την ηλεκτρονική παρακολούθηση των χρηστών τους, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) τα οποία διέρρευσαν από τον Edward Snowden.

Τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας και καλύπτουν τη χρονική περίοδο από 2006 έως 2013, αναφέρονται σε μεθόδους ηλεκτρονικής παρακολούθησης, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε ετήσιο μυστικό συνέδριο της CIA. Η σοβαρότερη από τις εκτιθέμενες επιθέσεις κατά της Apple ήταν η δημιουργία μιας τροποποιημένης εκδοχής του λογισμικού που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών για τις συσκευές της, το οποίο θα επέτρεπε στη CIA, την NSA και σε άλλες μυστικές υπηρεσίες να εισάγουν «πίσω πόρτες» πρόσβασης σε οποιαδήποτε εφαρμογή δημιουργήθηκε με το εν λόγω λογισμικό.

Οι αναλυτές της CIA προσπαθούσαν επίσης να σπάσουν τον κρυπτογραφημένο κώδικα των συσκευών της Apple, ο οποίος ασφαλίζει τα δεδομένα των χρηστών και τις επικοινωνίες τους, και εξέταζαν τρόπους εισαγωγής στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Apple, ενός λογισμικού καταγραφής κάθε πατήματος του πληκτρολογίου.

Αμερικανοί ακαδημαϊκοί και ερευνητές θεμάτων ασφαλείας έθεσαν ζήτημα νομιμότητας των προσπαθειών επίθεσης της CIA κατά της ασφάλειας της Apple. «Η υπονόμευση των προϊόντων αμερικανών κατασκευαστών και η προσπάθεια απόκτησης παράνομης πρόσβασης στο λογισμικό τους ξεπερνά τα όρια του ρόλου της CIA», δήλωσε ο Matthew Green, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ασφάλειας των Πληροφοριών του Πανεπιστημίου John Hopkins.

Σχόλια